Op het proces rond de politieachtervolging in Brussel die in 2017 het leven kostte aan twintigers Ouassim Toumi en Sabrina El Bakkali zijn de drie betrokken politieagenten veroordeeld tot celstraffen tot 10 maanden. "Dit is een signaal naar de politie. Ook zij moeten de regels respecteren."
Drie agenten veroordeeld in zaak Ouassim en Sabrina
De rechtbank acht het gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid door de agenten bewezen. Volgens de rechter hebben de agenten verschillende inschattingsfouten gemaakt bij hun achtervolging.
Die begon op 9 mei 2017, toen een patrouille van de Brusselse lokale politie om iets voor halftien 's avonds een motorrijder opmerkte die roekeloos rondreed aan het Poelaertplein. Zijn passagier droeg ook geen beschermende rijschoenen.
De agenten wilden de motorbestuurder controleren, maar die sloeg op de vlucht. Na een achtervolging van 2 minuten en 22 seconden, waarbij meerdere U-bochten werden gemaakt en snelheden tot 140 kilometer per uur werden gehaald, knalde de motorrijder op een politiewagen van de hondenbrigade die op het einde van de Baljuwtunnel stond gepositioneerd.
Ouassim Toumi, 24 jaar oud, overleed ter plaatse. Zijn passagier en tevens verloofde, Sabrina El Bakkali, 20 jaar oud, stierf later die nacht in het ziekenhuis aan de gevolgen van haar verwondingen.
Volgens de families van de slachtoffers was de achtervolging, die begon vanwege vermeende verkeersovertredingen, onwettig en buitenproportioneel. Het Brussels parket vond dan weer dat de bestuurder de enige schuldige is en vroeg bij aanvang van het proces begin november daarom de vrijspraak voor de drie beklaagden.
Die redenering volgt de rechter vandaag niet. De drie beklaagden krijgen celstraffen van vijf, acht en tien maanden, waarvan de helft met uitstel. Alledrie krijgen ze een boete van 400 euro.
‘Een signaal naar de politie’
“Ik ben opgelucht dat er een beslissing is genomen die aantoont dat de politie daar duidelijk in de fout is gegaan en dat zij aan de basis liggen van de dood van Sabrina en Ouassim,” reageert Joke Callewaert, de advocaat van de familie van Sabrina.
“Dit zijn straffen die effectief zijn uitgesproken, wat toch uitzonderlijk is en een signaal is, zowel naar de betrokken politieagenten als naar de politie in het algemeen. Ook zij moeten de regels respecteren.”
In het vonnis legde de rechter de verantwoordelijkheid van het ongeval wel "voor 60 procent bij de bestuurder van de motor. Hij heeft zijn leven, dat van zijn verloofde en dat van andere weggebruikers in gevaar gebracht door zijn gedrag."
“Dat hebben we ook altijd gezegd,” benadrukt meester Callewaert. “Ouassim had niet het recht om door te rijden en was beter gestopt. Uiteraard ligt een deel van de verantwoordelijkheid bij hem.” Daardoor is ook een deel van de schadevergoedingen afgewezen.
"Deze mensen hadden nog een heel leven voor zich"
De familie is van haar kant opgelucht dat er een veroordeling is. “Hiermee erkent men de fouten, iets waar we al meer dan zes jaar op wachten,” reageert Camelia El Bakkali, de nicht van Sabrina. “Dit geeft een duidelijk signaal aan de politie: jullie staan niet boven de wet, moeten ook de regels respecteren en de veiligheid van de mensen op de eerste plaats zetten.”
“Deze twee mensen hadden nog een heel leven voor zich,” gaat El Bakkali verder. “Mijn nicht had plannen om haar eigen kapsalon te openen, te trouwen en kinderen te maken.” Voor haar hadden de politieagenten “de maximale straf verdiend. Het blijven politieagenten. Hun job is om de mensen te beschermen.”
Anderzijds ontkent ze de verantwoordelijkheid van Ouassim in het ongeval niet. “Hij had moeten stoppen, maar hem voor 60 procent verantwoordelijk achten, vind ik overdreven,” besluit ze.
Agenten in beroep?
Het is nu afwachten of de veroordeelde politieagenten in beroep gaan. Zij waren niet aanwezig op het proces, ondanks de vraag daartoe van de rechter. “Een gebrek aan respect,” volgens de tante van Sabrina en "het bewijs dat ze toch ergens beseffen dat ze iets fout hebben gedaan" volgens Sabrina’s nicht Camelia.