Kunstwerk Maalbeek Federico Garcia Lorca metro MIVB IS

| 19 juli 2016: inhuldiging kunstwerk in metrostation Maalbeek waar op 22 maart twee bommen ontploften. Ook op de luchthaven van Zaventem vielen slachtoffers. De aanslag werd opgeëist door IS.

Drie jaar na aanslagen: tien verdachten geïdentificeerd

TD
© Belga
20/03/2019

Drie jaar na de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek heeft het gerecht al tien verdachten kunnen identificeren. Het gaat om Mohamed Abrini, Osama Krayem, Sofien Ayari, de broers Smaïl en Ibrahim Farisi, Hervé Bayingana Muhirwa, Bilal El Makhoukhi, Ali El Haddad Asufi, Youssef El Ajmi en Brahim Tabich, die allemaal in meer of mindere mate betrokken zouden geweest zijn bij de voorbereiding en uitvoering van de aanslagen.

De politie pakte Mohamed Abrini, die al sinds de aanslagen van 13 november in Parijs werd gezocht, op 8 april op in Anderlecht. Hij bekende dat hij de "man met het hoedje" was, die een reiskoffer vol explosieven achterliet in de luchthaven van Zaventem op 22 maart, alvorens op de loop te gaan. Twee andere terroristen, Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui bliezen zichzelf wel op in de vertrekhal van het luchthavengebouw.

Schaarbeek

Het drietal was die ochtend met een taxi vertrokken uit een appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek, waar ze zich de dagen en weken voordien hadden schuilgehouden en de aanslagen hadden voorbereid. Diezelfde dag, 8 april, werd ook Ossama Krayem opgepakt, die tot dan toe bekendstond onder de valse naam "Naïm Al Hamed". Hij was gefilmd in metrostation Pétillon toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui, die zich enkele minuten later zou opblazen in metrostation Maalbeek.

Volgens Krayem was het de bedoeling dat ook hij zich zou opblazen, maar krabbelde hij terug. Hij keerde terug naar het appartement aan de Kazernenlaan in Etterbeek waar hij de dagen voordien had verbleven met Khalid El Bakraoui. Daar zou hij de explosieven die in zijn rugzak zaten, TATP, verdund hebben met water en door het toilet gespoeld hebben. Intussen is uit onderzoek gebleken dat die verklaring klopt. Op de afvoerbuis van het toilet werden immers sporen van TATP gevonden.

Laken

Samen met Abrini en Krayem werden op 8 april in Laken ook de Rwandees Hervé Bayingana Muhirwa (32) en Bilal El Makhoukhi (28) opgepakt. El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces, omdat hij hand-en-spandiensten aan terroristische organisaties zou verleend hebben. Hij zou een rol gespeeld hebben bij de voorbereiding van de aanslagen, maar ontkent dat met klem. De man zou herhaaldelijk in het appartement in de Max Roosstraat geweest zijn in de weken voor 22 maart maar was er zich naar eigen zeggen niet van bewust dat er een aanslag werd voorbereid.

Bilal El Makhoukhi wordt ook in verband gebracht met het appartement in de Kazernenlaan. Zijn DNA werd immers aangetroffen op een lege verpakking van batterijen die in de flat lag. Vermoed wordt dat die batterijen gebruikt werden bij de aanmaak van de bommen die op de luchthaven Brussels Airport ontploften. In het audio-testament van Ibrahim El Bakraoui, dat teruggevonden werd op een laptop die in de buurt van het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek werd aangetroffen, vermeldt El Bakraoui ook de naam "Abou Imran", wat dan weer de naam zou zijn die Bilal El Makhoukhi gebruikte toen hij in 2012 in Syrië verbleef.

Syrië

De speurders vermoeden bovendien dat het de bedoeling was dat El Makhoukhi na de aanslagen de wapens van de terreurcel zou bijhouden en doorgeven aan andere kandidaat-terroristen. Die wapens zijn vandaag nog altijd spoorloos. Een dag voor de aanslagen contacteerde een van de kamikazes, Najim Laachraoui, met een audioboodschap de emir Abou Ahmed in Syrië. Hij zegt daarin dat hij aan broeder "Abou Imran" heeft laten weten hoe hij Ahmed moet contacteren en dat "Imran" zal vertellen waar de wapens te vinden zijn.

Tijdens zijn verhoren lachte El Makhoukhi weg dat hij die "Imran" is. Het was ook El Makhoukhi die na de aanslagen de hulp inriep van zijn vier jaar oudere jeugdvriend, de Rwandees Hervé Bayingana Muhirwa, die net als hij in Laken woonde. De Rwandees moest Osama Krayem en Mohamed Abrini verbergen in zijn appartement in de Tivolistraat in Laken. Zelfs de huurbaas van de Rwandees, die ook in het gebouw woonde, had niets in de gaten.

Molenbeek

Vier dagen voor de aanslagen had de politie al Sofien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri of Monir Ahmed Alaaj, opgepakt. De man werd samen met Salah Abdeslam opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek. Drie dagen voordien, op 15 maart, had de politie een huiszoeking proberen houden in een flat in de Driesstraat in Vorst, die dienst bleek te doen als safehouse en waar Salah Abdeslam, Soufien Ayari en een derde man, Mohamed Belkaïd of "Samir Bouzid", zich schuilhielden.

Het kwam tot een vuurgevecht waarbij Belkaïd de politie op afstand hield en Abdeslam en Ayari de benen namen. Belkaïd werd uiteindelijk neergeschoten en Abdslam en Ayari konden drie dagen later alsnog ingerekend worden. Beiden werden op 23 april 2018 veroordeeld tot 20 jaar cel voor hun aandeel in de schietpartij in de Driesstraat en in juni werd Ayari in verdenking gesteld voor de aanslagen van Brussel.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslagen Brussel 2016 , aanslagen Brussel , Maalbeek , Brussels Airport , Salah Abdeslam , Mohamed Abrini

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni