Een Soedanees is door de Brusselse raadkamer in vrijheid gesteld. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gaat in beroep, maar denkt dat de meeste Soedanezen niet meer lang in gesloten centra kunnen blijven.
DVZ in beroep tegen vrijlating Soedanees
Dat schrijft De Morgen.
De Brusselse raadkamer oordeelde dat de Soedanees niet langer in een gesloten centrum mag blijven, omdat België hem niet kan repatriëren binnen een redelijke termijn. Sinds december heeft de regering alle repatriëringen naar Soedan opgeschort tot het onderzoek naar folteringen is afgerond door het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, dat het voor eind januari afgerond wil.
Door het opschorten van de repatriëringen worden er geen Soedanezen meer overgebracht naar hun land van herkomst. Daardoor zitten er nog 35 vast in gesloten centra.
Foltering
De Dienst Vreemdelingenzaken gaat in beroep tegen de invrijheidstelling van een van hen. "De Brusselse raadkamer heeft geoordeeld over het risico op foltering in Soedan, terwijl het alleen zou mogen kijken of we hem wettelijk vasthouden", zegt Geert Devulder, woordvoerder van DVZ aan De Morgen.
De advocaat van de Soedanees bevestigt dat de raadkamer rekening heeft gehouden met het risico op foltering. De raadkamer stelt dat niets erop wijst dat er voldoende toetsing is geweest van artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dat stelt dat niemand mag worden onderworpen aan folteringen of aan onmenselijke behandeling.
Vijf maanden
Een vrijlating is geen vrijgeleide, want bij een volgende controle kunnen ze opnieuw worden opgepakt. Ook de DVZ denkt dat de kans bestaat dat Soedanezen in vrijheid worden gesteld, maar dan niet door de uitspraak van de Brusselse raadkamer.
De DVZ vreest dat de vasthoudingstermijn van de meeste Sudanezen verloopt voor het onderzoek van het CGVS is afgerond. België kan mensen zonder verblijfsvergunning en uitgeprocedeerde asielzoekers maximaal vijf maanden opsluiten. De meeste Soedanezen uit het Maximiliaanpark zijn opgesloten in september, zo ook de man die door de Brusselse raadkamer in vrijheid is gesteld.
Luik versus Brussel
Die man verblijft in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, nadat hij is overgebracht uit Vottem, Luik. In dat gesloten centrum zouden geen Soedanezen meer zitten. Volgens Bartos heeft Francken dat gedaan om de uitspraak van de rechtbank van Luik te vermijden.
Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken is dat niet de reden waarom de Soedanezen zijn verhuisd. "Het gaat enkel over het optimaal benutten van de beschikbare plaatsen in de gesloten centra", zegt woordvoerder Devulder.
Volgens de DVZ zijn sinds de identificatiemissie een tiental Soedanezen in vrijheid gesteld door rechterlijke beslissingen. Drie Soedanezen hebben intussen een erkenning als vluchteling gekregen.
Lees meer over: Justitie , mensenrechten , Foltering , gevangenis , dictatoriaal regime
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.