Roger Motquin, een voormalig bagagedrager voor de NMBS in het Zuidstation, bereidt een klacht tegen de treinmaatschappij voor. Recent stelde men longvlieskanker, ook wel asbestkanker genoemd, vast bij de 71-jarige Molenbekenaar. Motquin neemt dat de NMBS kwalijk.
Ex-werknemer met asbestkanker klaagt NMBS aan
Daarover bericht de krant La Dernière Heure donderdag. De NMBS is sinds maandag op de hoogte van het hachelijke dossier, bevestigt een woordvoerster aan BRUZZ.
Tussen 1978 en 2013 werkte Motquin met veel plezier als bagagedrager in het Zuidstation. Maar sinds maart kijkt hij helemaal anders naar zijn voormalige werkgever. "Ik had pijn aan de rug en moeite met ademhalen. Uit tests bleek dat ik longvlieskanker opgelopen had."
Niet geïnformeerd
Longvlieskanker wordt ook wel eens asbestkanker genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door heel kleine asbestvezels die je ooit hebt ingeademd. Motquin is ervan overtuigd dat hij de deeltjes opnam op zijn werkplaats. "In het Zuidstation werd massaal asbest verwijderd", getuigt de gepensioneerde man.
Volgens Motquin werd het personeel nooit geïnformeerd of gesensibiliseerd. "We droegen slechts een schort", zegt hij verontwaardigd. "Ik ga tot het uiterste, want misschien zijn er nog wel collega's die nog niet weten dat ze kanker hebben. Ik weet dat er vrienden bij de NMBS gestorven zijn aan dezelfde symptomen als de mijne."
"De komende 10 à 20 jaar zullen er nog veel van deze dossiers aan de oppervlakte komen, vrees ik"
Afgelopen maandag zaten twee vakbondsafgevaardigden samen met het management van de NMBS om de situatie van Motquin te bespreken. "Het is een heel oud dossier, dus we moeten ons intern informeren over de omstandigheden. Het is in elk geval een geïsoleerd geval", reageert een woordvoerster van het spoor bij BRUZZ.
Motquin zal binnen een termijn van twee weken een klacht neerleggen tegen de NMBS voor onopzettelijke slagen en verwondingen. Hij hoopt dat zijn ziekte als een werkongeval wordt erkend. "En als er een fout is gebeurd, moet meneer Motquin een vergoeding krijgen", stelt vakbondsman Philippe Dubois van ACOD Spoor.
Taboe doorbreken
De spoorbonden geven de stationverantwoordelijke twee weken de tijd om de situatie uit te klaren. "We willen dat zo’n problemen niet meer voorkomen. Als mensen op hun werk blootgesteld zijn aan asbest, moet dat in hun medisch dossier opgenomen worden. Een eventuele ziekte kan dan als beroepsziekte erkend worden, zodat de kosten worden terugbetaald", aldus Dubois.
De vakbondsman wil eindelijk het taboe doorbreken. "Er is duidelijk een probleem omtrent asbest, maar er wordt niet over gesproken. De komende 10 à 20 jaar zullen er nog veel van deze dossiers aan de oppervlakte komen, vrees ik. We moeten ervoor zorgen dat deze mensen niet zonder hulp achterblijven."
Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Gillis , Justitie , asbestkanker , NMBS , Roger Motquin
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.