Actie 'Leugensalon' van klimaatactiegroep Extinction Rebellion Belgium zaterdag 18 januari 2020 aan het Autosalon op de Heizel

| Actie 'Leugensalon' van klimaatactiegroep Extinction Rebellion Belgium zaterdag 18 januari 2020 aan het Autosalon op de Heizel.

Extinction Rebellion: 'Dwangsom door Febiac is rechtsmisbruik'

BVR
© BRUZZ
20/01/2020

Automobielfederatie Febiac vordert van de burgerbeweging Extinction Rebellion een dwangsom van 10 euro per actie per persoon voor het verstoren van het autosalon. Daarnaast worden 2.000 euro gerechtsdeurwaarderkosten per persoon gevraagd, maar volgens de advocaat van de burgerbeweging zijn dat de kosten voor alle actievoerders samen. Extinction Rebellion overweegt nu beroep aan te tekenen.

Actievoerders van de klimaatbeweging Extinction Rebellion verstoorden zaterdag het autosalon aan de Heizel, onder meer door zich vast te ketenen aan auto’s en enkele ervan met lippenstift of nepbloed te besmeuren. De politie heeft zo'n 185 actievoerders opgepakt.

Aan 150 van hen werd door deurwaarders meteen een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg betekend, waarin staat dat elke persoon 10 euro per persoon per actie moet betalen, met een maximum van 100 euro per persoon.

Dat vonnis had automobiel-federatie op 9 januari al bekomen bij de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, na het indienen van een eenzijdig verzoekschrift. Febiac vroeg aan de rechter een dwangsom van 5.000 euro per actie per persoon, maar dat werd dus 10 euro.

'Rechtsmisbruik'

Opdat het vonnis van kracht zou zijn, moest Febiac het laten betekenen door een deurwaarder, zeg maar de officiële overhandiging van het document aan de actievoerders. Dat gebeurde, maar pas afgelopen zaterdag, nadat de acties waren afgelopen.

“Febiac heeft ons niks over dit vonnis van 9 januari verteld, niet tijdens de voorbereidende vergaderingen met hen, en ook niet op de dag zelf”, zegt Exctinction Rebellion-advocate Margaux Nocent aan BRUZZ .”Hoe konden de actievoerders dan weten dat de acties niet toegelaten waren? Het gaat hier dan ook om rechtsmisbruik, iets waar de groep derdenverzet tegen kan aantekenen.”

Daarnaast is ook sprake van 1.967 euro aan onkosten per actievoerder. Het gaat om kosten voor de gerechtsdeurwaarders, die het vonnis aan 150 actievoerders overhandigden.

Maar ook daar maakt Extinction Rebellion zich sterk het pleit te zullen winnen. “Stel dat wij ons verzet tegen het vonnis zelf niet winnen, dan nog denken wij dat er geen 2.000 euro per persoon moet betaald worden. Volgens ons is die 2.000 euro eerder de kost voor enkele en misschien wel alle actievoerders samen,” zegt Nocent. “Daarenboven werd het vonnis betekend aan 150 personen, terwijl veel van hen niets meer deden dan flyers uitdelen, wat vooralsnog niet verboden is”, aldus Nocent.

'Intimidatie'

Extinction Rebellion bespreekt op dit moment de beroepsmogelijkheden, en denkt daarbij in de eerste plaats aan derdenverzet. Oordeelt de rechter in hun voordeel, dan worden zowel de boetes als de kosten voor de deurwaarders herzien.

De leden van Extinction Rebellion zien in dit alles een nieuwe manier om de beweging te verzwakken. “Naast het politiegeweld van in oktober, is deze geëiste som een nieuwe poging tot intimidatie, bedoeld om onze beweging te verzwakken. En omdat er geen echte schade is, nepbloed en tags zijn perfect afwasbaar, spreekt Febiac nu van imagoschade voor het autosalon.”

Febiac was niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Justitie , Milieu , autosalon , extinction rebellion , dwangsom , eenzijdig verzoekschrift

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni