Vrijdagochtend protesteerden zo’n dertig manifestanten aan het Justitiepaleis voor het recht om agenten te filmen. Dat deden ze naar aanleiding van een zaak van twee agenten die opnames van ZIN tv, een online mediaplatform, verwijderd zouden hebben. “Iedereen heeft het recht agenten te filmen,” klonk het bij de betogers. Maar klopt dat wel?
Factcheck: Mag je agenten altijd filmen?
Tijdens een betoging tegen TTIP, het transatlantisch handelsverdrag filmden journalisten van ZIN tv agenten die manifestaten aan het arresteren waren. De agenten zouden de camera in beslag genomen en de beelden verwijderd hebben. Daarvoor moeten zij nu voor de raadkamer verschijnen.
In 2017 oordeelde Comité P, het orgaan dat toezicht houdt op de politiediensten, dat agenten in geen geval beelden zomaar mag verwijderen of de verwijdering ervan opleggen.
Grijze zone
Het filmen van agenten bevindt zich echter in een juridisch grijze zone. “Er bestaat geen wet die stelt dat het verboden is, maar dat betekent niet dat het altijd zomaar mag,” legt Ronny Saelens van de privacycommssie uit aan BRUZZ.
“Ook agenten hebben het recht op de bescherming van persoonsgegevens. Er moet dus een rechtsgrond zijn om de opnames te maken.” Die grond kan zijn dat je journalist bent, of dat de agenten buitensporig geweld gebruiken en je als burger bewijsmateriaal wil opnemen. “In elke geval moet het maatschappelijk belang opwegen tegen het recht op privacy van de agent.”
Daarbij geldt wel dat ‘algemene’ beelden maken wel toegestaan is. Als je bijvoorbeeld een foto maakt van een straat en er loopt toevallig een agent in beeld, is er geen probleem. “Het wordt anders wanneer je de politie echt gaat viseren.”
Bewijsmateriaal niet verspreiden
Als je de beelden maakt als officieel bewijsmateriaal, is het trouwens geen goed idee om die op het internet te verspreiden. “Bewijsmateriaal moet je aangeven bij de politie. Als je het verspreidt op de sociale media, kan de authenticiteit ervan bovendien in vraag gesteld worden,” zegt Saelens nog.
Conclusie: Agenten filmen is dus niet zomaar altijd toegestaan. Ook de agenten hebben recht op privacy. Maar, een duidelijk wettelijk kader is er niet. Bij een juridische procedure zal een rechter altijd casus per casus oordelen.
De Brusselse raadkamer beslist op 22 februari of de twee agenten van de federale politie zich voor de correctionele rechtbank zullen moeten verantwoorden. Het Brusselse parket vraagt voor één van de agenten de buitenvervolgingstelling, maar wil de andere wel laten terechtstaan.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Samenleving , Privacycommissie , politie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.