De Brusselse raadkamer doet op 20 februari een uitspraak over de eventuele doorverwijzing naar de rechtbank van de politiezone Zuid (Anderlecht, Sint-Gillis en Vorst) en van vier inspecteurs die betrokken waren bij de politieachtervolging die in 2020 het leven kostte aan de negentienjarige Adil. De raadkamer behandelde dinsdagochtend het dossier van Adil.
Familie Adil wil publiek proces over dodelijke politieachtervolging in Anderlecht
Meer dan vier uur lang debatteerden de betrokken partijen dinsdag over de vraag of het tot een proces moet komen in de zaak rond de dood van Adil Charrot. De tiener kwam in volle coronacrisis om het leven toen hij botste op een politievoertuig, nadat hij in Anderlecht op de vlucht was geslagen voor een controle.
Volgens het Brusselse parket hebben noch de politiezone Zuid, noch de vier inspecteurs die betrokken waren bij de dodelijke aanrijding een fout gemaakt. Het openbaar ministerie vorderde dinsdagvoormiddag dan ook de buitenvervolgingstelling, waar de advocaten van de verdediging zich bij aansloten.
Vorige maand raakte bekend dat de familie van de overleden Adil nieuwe elementen had aangehaald in het dossier op basis van een nieuwe expertise. Dat nieuwe rapport sprak een aantal vaststellingen uit het officiële onderzoek tegen en werd dinsdag op de raadkamer dan ook druk besproken.
Lekken
“Dat verslag is opgemaakt door een technisch raadsman, die - in tegenstelling tot de deskundige die door de rechtbank werd aangesteld - niet het algemeen belang dient,” zegt advocaat Sven Mary, die een van de betrokken politiemensen verdedigt.
“De opsteller van het rapport is betaald door de familie van Adil. Het staat de raadkamer altijd vrij om een college van deskundigen aan te stellen, mocht er meer duidelijkheid nodig zijn. Dat is trouwens een piste die wij op de zitting zelf hebben opgeworpen, ondergeschikt aan ons pleidooi tot een buitenvervolgingstelling.”
Mary hekelde na afloop van de zitting ook de vele lekken in het dossier. “Dit is geen sereen debat meer,” klonk het. “Er zijn de afgelopen jaren stelselmatig zaken gelekt met de bedoeling om aan te tonen hoe racistisch de politiezone Zuid en haar agenten wel niet zouden zijn.”
“Dit heeft geleid tot rellen en politieke recuperatie voor stemmengewin. Wat is de kern van de zaak? Dat Adil is gevlucht van een politiecontrole in plaats van de basisregels te respecteren en dat hij is ingereden op een politievoertuig dat in versterking kwam aangereden, niet andersom. Aan de schade aan het politievoertuig is heel duidelijk te zien dat er geen sprake was van een wegversperring.”
Publiek proces
De advocaat van de familie Charrot betwistte dat en drong tijdens de debatten aan op een proces voor de correctionele rechtbank. “Op basis van de objectieve elementen van het strafdossier, waaronder de camerabeelden, de geluidsfragmenten en het nieuwe deskundigenverslag, vragen wij de doorverwijzing van de betrokken politieagenten naar de rechtbank,” aldus meester Alexis Deswaef.
“Er moet een publiek proces gehouden worden in deze moeilijke zaak. Aangezien de achtervolging en de wegversperring volgens ons niet voldeden aan de wettelijke voorschriften, is het niet de politierechtbank, maar de correctionele rechtbank die zich hierover moet uitspreken.” Of het zover zal komen, maakt de Brusselse raadkamer dus bekend op 20 februari.
Lees meer over: Justitie