De familie van Adil C. vraagt zich af waarom het Brussels Parket niet wachtte tot de zitting voor de raadkamer om te communiceren over het gerechtelijk onderzoek naar de rol van politieagenten in het overlijden van Adil (19). "Dit komt opnieuw heel onrechtvaardig over", klinkt het in een persbericht. "Wat zit er achter deze communicatiestrategie?"
Familie van Adil hekelt communicatie van Brussels Parket
De 19-jarige Adil kwam op 10 april om het leven toen hij met zijn scooter frontaal op een politiewagen botste. Volgens de politie was de jongen op de vlucht geslagen voor een controle, nadat hij de aandacht had getrokken door met hoge snelheid door Anderlecht te rijden. Toen Adil op de Nijverheidskaai een bestelwagen probeerde in te halen via de andere rijstrook, botste hij frontaal op het politievoertuig.
Donderdagvoormiddag had het Brusselse parket meegedeeld dat het de buitenvervolgingstelling zou vragen voor alle personen die bij het ongeval betrokken waren, ook voor de agent die de politiewagen bestuurde die Adil aanreed. Dat zette kwaad bloed bij vrienden, familie en sympathisanten van Adil. Donderdagavond kwam het al tot rellen aan het gemeentehuis in Anderlecht. Daarbij werd een twintigtal mensen gearresteerd. Een dag later volgden opstootjes bij een betoging.
"Waarom deelt het parket nu al zijn standpunt mee", vraagt de familie van Adil zich af. De entourage kondigde al aan bijkomend onderzoek te zullen vragen aan de raadskamer, die uiteindelijk beslist over eventuele tenlasteleggingen. "Er ligt nog geen datum vast voor deze hoorzitting. Wel worden er vonnissen verwacht over de dood van Lamine, Mehdi en Mawda. Toevallig ook dossiers waarbij de politie betrokken was. Wat zit er achter deze communicatiestrategie?"
'Onrechtvaardig behandeld'
Het Brussels Parket mag met instemming van de onderzoeksrechter en wanneer het algemeen belang ermee gediend is, informatie delen aan de pers. "Maar wat is het maatschappelijk nut? De media hebben het voorgesteld alsof de politie vrijgepleit is, met opnieuw een reeks incidenten in Anderlecht tot gevolg. We vragen het bewijs dat de onderzoeksrechter zijn goedkeuring heeft gegeven voor de mededeling van het parket", aldus Adils familie in een communiqué.
"We blijven hopen op een openbaar proces. Toch hebben we het gevoel opnieuw onrechtvaardig behandeld te worden. Vanaf het begin hebben we interviews geweigerd om ruimte en discretie te geven aan het onderzoek. We riepen op tot kalmte tijdens de eerste opstanden in Anderlecht. We hopen op gerechtigheid, maar er rijzen nog steeds vragen zonder antwoorden."
Lees meer over: Anderlecht , Justitie , familie Adil , overlijden Adil , Brussels parket
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.