De vacature waarmee de eerste voorzitter van de Brusselse arbeidshof is benoemd, was onwettig. De Raad van State heeft de Franstalige vacature vernietigd, vanwege de taalwet. Daarmee is de kans groot dat de voorzitter van de arbeidsrechtbank, en ook Laurence Massart, de Franstalige voorzitter van het hof van beroep, hun benoemingen kwijtraken.
Franstalige Brusselse topmagistraten mogelijk onterecht benoemd
Het Brusselse hof van beroep is tweetalig, en krijgt normaliter afwisselend een Nederlandstalige en een Franstalige voorzitter. Hoewel de vorige voorzitter, Luc Maes, een Franstalig diploma had, schreef minister van Justitie Koen Geens (CD&V) opnieuw een Franstalige vacature uit. Die leidde tot de benoeming van Laurence Massart, naar verluidt een uitstekend magistrata, maar ze spreekt amper Nederlands.
Tegen die benoeming van Massart weerklonk in februari al protest. Ook bij het arbeidshof van Brussel volgde een Franstalige vacature. De Nederlandstalige Vereniging van Magistraten trok daartegen naar de Raad van State.
Taalwet
De Raad van State oordeelt nu dat de Franstalige vacature voor de arbeidsrechtbank onwettig is, want strijdig met de taalwet, zo meldt De Standaard. Minister Geens had een Nederlandstalige vacature moeten uitschrijven.
“De Raad bevestigt dat de wet niet voor andere interpretatie vatbaar is. Dat werd aan de minister gemeld onmiddellijk na de publicatie van de openstaande plaats. Maar minister Geens is verder gegaan op de ingeslagen weg, en heeft inmiddels zowel bij het hof van beroep als bij het arbeidshof van Brussel een Franstalige eerste voorzitter benoemd,” zegt Dirk Van Overloop van de Nederlandstalige Magistraten aan De Standaard.
Extra chaos
Dat de vacature vernietigd wordt, impliceert dat ook de benoeming wellicht ongedaan gemaakt moet worden. Het kabinet-Geens reageerde nog niet op het arrest.
Het Brusselse arbeidshof wil het arrest volgen, maar kijkt daar tegenop. "Een nieuwe benoemingsprocedure zou een goede werking bemoeilijken, en een desorganiserend effect op het arbeidshof hebben," klinkt het daar, "zeker gezien de onderbezetting waar we mee kampen."
Lees meer over: Brussel , Justitie , Laurence Massart , Brussels hof van beroep , Brussels arbeidshof , Koen Geens , Raad van State , taalwet
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.