Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis

| Een advocaat op het mozaïek van het justitiepaleis.

Gevangenisstraffen tot vijf jaar voor Albanese inbrekers

© Belga
20/03/2023

Drie Albanese mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor een hele reeks inbraken, zijn maandag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 36 maanden tot vijf jaar. Tussen december 2021 en januari 2022 hadden ze maar liefst 36 keer toegeslagen in de Vlaamse rand rond Brussel, in de hoofdstad zelf, en in Waals-Brabant. Slechts twee van de verdachten waren op hun proces aanwezig.

De bal ging aan het rollen toen een patrouille van de politie Zennevallei na een reeks inbraakmeldingen een verdacht voertuig wilde controleren. Die wagen ging er vandoor, en onderweg sprong één man eruit, die meteen kon ingerekend worden.

De achtervolging zette zich verder tot in Anderlecht, waar het vluchtvoertuig zich klemreed en de twee overblijvende inzittenden te voet probeerden te vluchten. Eén van hen raakte bij een val gewond en kon ook opgepakt worden.

In de wagen vond de politie de buit van een inbraak die enkele dagen voordien was gepleegd, een schoenspoor dat leidde naar een inbraak in Rebecq, en twee gsm-toestellen. Analyse van die toestellen kon de drie verdachten in verband brengen met in totaal 36 feiten.

"We vonden op die toestellen zoekopdrachten naar adressen waar later was ingebroken, foto's van de huizen waar werd ingebroken, foto's van gestolen uurwerken en merktassen, en zoekopdrachten naar de prijzen van dergelijke horloges en tassen", zei het parket bij de behandeling. "De gsm-toestellen en -nummers stonden op naam van personen die niets met de feiten te maken hadden, een klassieke manier om niet geïdentificeerd te worden."

Veroordeling

Twee van de drie verdachten waren in het verleden al veroordeeld voor gelijkaardige feiten, zowel in België als in het buitenland. Een van hen liet verstek gaan en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. De rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding.

De tweede man vroeg dan weer de vrijspraak. "Er is van hem geen enkel DNA-spoor gevonden, en het telefonie-onderzoek kan hem aan geen van de 36 feiten linken", klonk het. De rechtbank veegde die argumenten van tafel en veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van 40 maanden.

De derde man had zijn betrokkenheid bij de feiten toegegeven, maar volgens zijn advocate was zijn rol slechts zeer beperkt. Die beklaagde werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni