Handelaars Lemonnier sceptisch over nieuw actieplan: 'De buurt wordt echt gevaarlijk'

VT
© BRUZZ
13/03/2019

De handelaars aan Lemonnier reageren afwachtend op het nieuwe plan van de Stad Brussel om de wijk veiliger te maken. Er was in 2017 al zo'n plan, maar dat bracht weinig zoden aan de dijk. Ze wijzen nu naar een groep sans-papiers als oorzaak van de onveiligheid. Burgemeester Close (PS) erkent het probleem: "Maar als we ze oppakken, zijn ze de volgende dag weer vrij."

Deze dinsdag kondigt burgemeester Close (PS) enkele maatregelen aan die de wijk rond Lemonnier veiliger moeten maken. De concrete aanleiding is een steekpartij in het station Lemonnier, en de daaropvolgende spontane staking van de tramchauffeurs van dinsdagochtend.

De veiligheidsproblemen in de wijk rond Lemonnier zijn niet nieuw. Close kondigde in 2017 bijvoorbeeld al een plan aan om de wijk veiliger te maken. Ook toen lag de focus op meer blauw. Vorig jaar trok BRUZZ opnieuw de wijk in, en stelde vast dat er nog altijd veel ontevredenheid was bij de handelaars over de leefbaarheid van hun buurt.

Maar uit cijfers blijkt ook dat er de laatste maanden nóg meer feiten gepleegd worden. In januari en februari kreeg de politie bijvoorbeeld 30 meldingen van overvallen en diefstal binnen, tegenover een maandelijks gemiddelde van 16 in 2018.

"In januari is er nog iemand voor mijn deur vermoord"

Handelaar Lemonnier

Of het nieuwe plan de handelaars, die ook present tekenden, kan overtuigen, is nog maar de vraag. "Ik hoor weinig concrete maatregelen," haalt Olivier De Roy van de vzw Promo Jeunes de schouders op.

Een handelaar met zaak op de Lemonnierlaan vreest dat het plan weinig zoden aan de dijk zal brengen. "Deze buurt is echt gevaarlijk aan het worden. In januari is er nog iemand voor mijn deur vermoord. Ik kwam 's ochtends toe en de buurt omgeving was afgezet. Het is hier elke dag wel iets," klinkt het.

Sans-papiers

De man, die liever anoniem wenst te blijven, wijst naar een groepje mannen die onder een afdak aan de overkant van de straat staan te schuilen voor de regen. "Je ziet hier steeds vaker mensen zonder papieren. Zij beginnen deze buurt over te nemen."

Brahim Zhakouri, eigenaar van een supermarkt op de Stalingradlaan en lid van de lokale handelaarsvereniging, staat hem bij. Volgens hem overstijgen de problemen in de buurt de lokale politiek. “Sinds 2017 hangen hier heel wat mensen zonder papieren rond. Ze komen uit landen waar er veel problemen zijn. We zien ze elke dag stelen en mensen aanvallen. Zolang er voor hen niets gedaan wordt, zodat ze bijvoorbeeld kunnen werken, blijven de problemen aanhouden.”

"Er zijn al meer dan twintig jaar problemen in deze buurt"

Philippe Close - burgemeester

Philippe Close, lijsttrekker voor PS in Brussel-Stad

Ook Close ziet dat er steeds meer mensen zonder papieren rondhangen in de wijk. "Het probleem is dat zij, als ze criminele feiten plegen, opgepakt worden en daarna weer vrijgelaten worden. Er moet een betere opvolging komen van het parket."

Hij erkent dat het niet de eerste keer is dat er een reeks maatregelen aangekondigd worden. "Er zijn al meer dan twintig jaar problemen in deze buurt. Maar elke keer komen we een stapje dichter bij de oplossing. We moeten blijven vechten tegen de onveiligheid," klinkt het.

De twee handelaars zijn ten slotte verontwaardigd over de timing van de persconferentie. "Denk je dat ze de media zouden hebben samengeroepen zonder die steekpartij en de staking? We zien hier enkel politici tijdens de campagne. De posters van de vorige verkiezingen hangen er zelfs nog (zie foto). Maar de politici zijn weg."

verkiezingsposters lemonnier

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , Samenleving , Lemonnierlaan , Stalingradlaan , steekpartij , onveiligheid , Philippe Close

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni