Enkele honderden mensen hebben zondagnamiddag een betoging gehouden op het Brusselse Poelaertplein om te protesteren tegen het arrest dat werd uitgesproken in de zaak Sanda Dia. Volgens de betogers zijn de straffen die werden uitgesproken veel te licht. Er is in hun ogen sprake van klassenjustitie en racisme. Ook de rol van de media wordt op de korrel genomen. Volgens de Brusselse politie namen zo'n 500 mensen deel aan de betoging. Die verliep zonder een enkel incident.
Vijfhonderd betogers op Poelaertplein tegen 'klassenjustitie' na arrest Sanda Dia
Het Antwerpse hof van beroep legde 18 leden van de studentenclub Reuzegom werkstraffen tot 300 uur en geldboetes tot 400 euro op voor de dood van de jonge Sanda.
"We geloven niet dat de sociale klasse van de verdachten en van Sanda geen rol hebben gespeeld in dit verhaal", klinkt het bij de betogers. "We geloven niet dat de huidskleur en afkomst van Sanda geen rol hebben gespeeld. Zou dezelfde mildheid aan de dag gelegd zijn als de daders van Afrikaanse of Maghrebijnse afkomst waren?"
De dood van Sanda en het juridische gevolg dat eraan werd gegeven, staat volgens de betogers niet op zich. Zij leggen de link met de overlijdens van Mawda, Adil en Mehdi, die allemaal om het leven kwamen bij politietussenkomsten.
"Ofwel moet de praktijk dichter bij de theorie, ofwel moeten onze schoolboeken aangepast worden"
“Na het vonnis vrijdag is er veel woede en frustratie,” zegt Eliza Plesea, één van de organisatoren van de betoging op het Poelaertplein. “Mensen verdienen een evenement om hun emoties te tonen en hun stem te laten horen,” zegt de studente rechten aan de VUB
“Het is blok en er wordt van ons verwacht dat we nu braaf onze cursus deontologie gaan studeren en rechtspraak bestuderen om te begrijpen hoe een rechter tot een vonnis komt. Maar dat is theorie. In de praktijk blijkt het er anders aan toe te gaan en dat frustreert me. Ofwel moet de praktijk dichter bij de theorie, ofwel moeten onze schoolboeken aangepast worden.”
Media kop van Jut
Ook de media waren kop van Jut op de betoging, en dan vooral de beslissing van de media om de namen van de veroordeelde Reuzegom-leden niet te noemen. Verschillende betogers scandeerden die namen wel en droegen pancartes waarop ze geschreven stonden.
"Als de verdachten niet rijk of niet wit zijn, worden hun namen en foto's veel sneller gedeeld, nog voor ze veroordeeld zijn, nog voor hun schuld komt vast te staan", zeggen de betogers. "Nu het om rijke witte jongens gaat, wringen de media zich in allerlei bochten om de namen vooral niet te noemen."
(Lees verder onder de foto)
Ook de bekende YouTuber Acid, die in een van zijn (inmiddels verwijderde) video’s de namen van vier voormalige leden van Reuzegom had genoemd, hekelt de media en was aanwezig op de betoging. “Ik heb nog geen seconde spijt gehad van wat ik heb gedaan,” vertelt hij aan Het Nieuwsblad.
“De media hadden dat moeten doen, die namen noemen. Dan had ik mijn video niet moeten verspreiden. Morgen komt er meer van mij, dat beloof ik,” aldus de YouTuber die met de video een gerechtelijk onderzoek riskeerde, al blijft dat voorlopig uit.
De advocaten van de Reuzegommers lieten eerder al weten dat ze de video verwerpen, maar voorlopig is geen klacht ingediend.
"Zaak-Sanda bewijst dat racisme een levensgroot struikelblok blijft"
"We zijn teleurgesteld in deze uitspraak omdat ze niet in verhouding staat tot de vreselijke daad die gepleegd is", zegt Daizy, één van de aanwezige betogers. "Waar justitie mensen met geld en macht bevoordeelt, bestaat geen recht en geen gelijkheid,” zegt ze.
"We zijn dit gesprek doodmoe, we zijn uitgeput door de aanhoudende reeks van gewelddadige overlijdens van zwarte mensen", gaat Daizy verder. "We hebben dit gesprek al veel te lang, we vragen dit al veel te lang: zwart zijn is geen misdrijf."
Hoewel het arrest in de zaak Sanda Dia definitief is, heeft Eliza toch besloten om een vreedzame mars te organiseren. "Deze mars dient als een krachtig signaal dat klassenjustitie niet door de beugel kan. Het is belangrijk om publiekelijke solidariteit te tonen en de aandacht te vestigen op de noodzaak van rechtvaardigheid en gelijke behandeling voor iedereen, ongeacht hun achtergrond."
Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , Samenleving , Sanda Dia , Poelaertplein , betoging klassenjustitie