De petitie die door agenten van het politiekorps Brussel Zuid werd ingediend tegen de werkdruk en het beleid commissaris A.B. is veel minder breed gedragen dan de vakbonden doen uitschijnen. Dat zegt korpschef Patrick Evenepoel in een reactie aan BRUZZ.
Korpschef reageert op klachten: 'Twee derde is wél tevreden'
Donderdag wenste Evenepoel nog niet te reageren op de petitie die werd aangeboden en waarin agenten hun onvrede uitten over de werkwijze van een specifieke commissaris, A.B en de werkdruk. "Naar aanleiding van de petitie heeft al een syndicaal overleg plaatsgevonden", aldus de korpschef. "Ik wilde mij houden aan de vertrouwelijkheid die daarbij werd afgesproken, maar blijkbaar stappen anderen wel naar de pers. Nu alles toch op straat ligt, kan ik mij wel uitspreken."
Volgens Evenepoel is de petitie veel minder breed gedragen dan de vakbonden doen uitschijnen: "Volgens mij staan er maar 90 verschillende handtekeningen op de petitie, zo'n 30 procent van de interventiedienst van de politiezone Brussel Zuid. De 150 handtekeningen die in totaal op het papier staan, zijn niet allemaal van verschillende mensen."
Ik kan niet objectief oordelen over de klachten, daarom ben ik voorstander van de analyse die door een extern bureau zal worden uitgevoerd
De petitie, die in het bezit van BRUZZ is en in kopie gericht is aan Evenepoel, lijkt in totaal zo'n 130 handtekeningen te bevatten. In sommige gevallen is het echter onduidelijk waar de ene signatuur begint en de andere ophoudt. Of het gaat om allemaal unieke handtekeningen, is niet te bepalen.
Risicoanalyse
Ondanks het feit dat de petitie volgens Evenepoel dus minder breed gedragen is dan de vakbonden doen voorkomen, zegt hij dat het signaal wel serieus genomen wordt. "Er heeft al een dringend syndicaal overleg plaatsgevonden over de klachten", zegt hij. "Daarin zijn we overeengekomen dat er op korte termijn door een extern bureau een participatieve psychosociale risicoanalyse uitgevoerd zal worden op de betrokken dienst." In de petitie werd gevraagd om een audit.
In die psychosociale risicoanalyse zal volgens Evenepoel gesproken worden met zoveel mogelijk betrokkenen binnen de dienst. De gesprekken zullen gaan over de zaken die in de petitie werden aangeklaagd: onder meer de werkdruk en het functioneren van een specifieke commissaris.
Evenepoel wil zich inhoudelijk niet te zeer uitspreken over de klachten. "Ik kan daar niet objectief over oordelen, daarom ben ik ook voorstander van de analyse die dat externe bureau zal uitvoeren. De zaken zijn zo duidelijk niet als de vakbonden doen uitschijnen."
Lees meer over: Brussel , Justitie , politie , politiezone Zuid , patrick evenepoel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.