Nadat Mehdi Nemmouche vorige week schuldig bevonden werd aan viervoudige moord met terroristisch karakter, buigt de jury zich deze maandag over de strafmaat. Nemmouche riskeert levenslang, tegen zijn handlanger Nacer Bendrer vordert het parket "minimum 30 jaar cel".
Krijgt Nemmouche levenslang?
Het openbaar ministerie eist voor Mehdi Nemmouche, de hoofddader van de aanslag op het Joods Museum van België, de levenslange opsluiting. Dat heeft advocaat-generaal Yves Moreau maandagvoormiddag duidelijk gemaakt. "Soms moeten we toegeven dat het zwaarste misdrijf gepleegd is en dat de maatschappij duidelijk nood heeft aan bescherming. Er kunnen voor hem geen verzachtende omstandigheden aanvaard worden."
Het debat over de strafmaat wordt vaak het debat van het hart genoemd, aldus de advocaat-generaal nog tijdens zijn voordracht. "Maar vergeet daarbij niet het hart van de vier slachtoffers", klonk het. "Emanuel en Miriam Riva waren bij de beste ouders van de wereld, Alexandre Strens was een schitterende jongeman, met een prachtige moeder. Als iedereen een moeder zou hebben zoals die van Alexandre Strens, zou de wereld er heel wat beter uitzien. En wat te zeggen van Dominique Sabrier? Zij was een dame die in een kogelregen is gestorven terwijl ze vrijwilligerswerk deed, dat zegt meer dan genoeg, denk ik."
De verdediging Mehdi Nemmouche pleit niet over de strafmaat "We willen niet nogmaakls inspelen op het sentiment door zijn moeilijke jeugd nog eens in te roepen als verzachtende omstandigheid," aldus zijn advocaat Sébastien Courtoy.
Bendrer: vordering van 30 jaar
Nacer Bendrer, de tweede beklaagde van het proces, werd donderdag eveneens schuldig bevonden, als mededader. Zijn advocaat Gilles Vanderbeck stelde deze maandagmorgen dat de veroordeling een "grote teleurstelling is en niet overeenkomt met wat tijdens de hoorzittingen is gezegd."
Volgens de advocaat zijn er talrijke verzachtende omstandigheden voor zijn cliënt. "Iedereen weet dat Bendrer niet ter plaatse was, dat hij de trekker niet heeft overgehaald, dat hij dit project niet heeft voorbereid", klinkt het. Bendrer heeft het volgens zijn advocaat erg moeilijk met de schuldigverklaring. "Men beschuldigt hem er ook van een terrorist te zijn, en dat doet hem pijn." Hij heeft gevraagd zijn cliënt te veroordelen tot een straf die niet hoger is dan 15 jaar.
Het openbaar ministerie was echter niet zo clement, en vorderde een gevangenisstraf van minstens 30 jaar voor Bendrer. "Veel verzachtende omstandigheden zijn er ook voor hem niet, maar het verschil in rol met Nemmouche moet zich wel weerspiegelen in de strafmaat. Bendrer heeft het bloed van de slachtoffers niet rechtstreeks aan zijn handen", aldus advocaat-generaal Yves Moreau.
Bendrer keert zich tegen Nemmouche
"Ik kan geen straf accepteren zoals die vanmorgen werd gevraagd", zei een duidelijk geëmotioneerde Bendrer in zijn laatste woord. "Ik heb een familie, een vriendin, ik hou van het leven. Ik wil vader worden, ik wil trouwen, ik wil mijn leven leiden zoals iedereen", zei Bendrer, die benadrukte dat hij zich schaamt dat hij zich in de zaak moest verantwoorden. "Ik heb de naam van mijn vader en mijn moeder bevuild."
Bendrer was erg scherp voor Mehdi Nemmouche. "Ik heb er spijt van dat ik het pad van deze kerel heb gekruist. Het is geen kerel, het is een monster, een geboren hoerenzoon. Het laat hem volledig koud." De jury is om iets voor 16.00 uur in beraad gegaan over de strafmaat.
Aanslag Joods Museum
Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslag Joods Museum , Mehdi Nemmouche
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.