Galip Kurum, een van de moordenaars van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, heeft een verzoek ingediend om de rest van zijn straf uit te zitten onder elektronisch toezicht. De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank zal zich in oktober over dat verzoek uitspreken, maar heeft Kurum intussen al penitentiair verlof toegekend. De man mag de komende weken vier keer de gevangenis verlaten voor een periode van 36 uur.
Laatste veroordeelde voor moord op Kitty Van Nieuwenhuysen vraagt elektronisch toezicht
Dat meldt Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door de Franstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel. Eerder hadden de twee andere moordenaars, Hassan Iasir en Noureddine Cheikhni, ook al de gevangenis mogen verlaten, tot groot ongenoegen van de slachtoffers en de politievakbonden.
De 23-jarige agente Kitty Van Nieuwenhuysen en haar 27-jarige collega Peter Van Stalle waren in de ochtend van 4 december 2007 kort voor 3 uur op zoek naar de bestuurders van een achtergelaten Volvo toen ze in de Beerselsestraat in Lot onder vuur werden genomen door onbekenden. Van Nieuwenhuysen werd dodelijk geraakt, haar collega werd zwaargewond. De daders schoten ook buurtbewoner Ismaël Saccoor neer en stalen zijn Peugeot om er vandoor te gaan.
Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kon de politie de drie verdachten oppakken. Die drie stonden in het voorjaar van 2011 terecht voor het Brusselse assisenhof en werden daar veroordeeld tot 30 jaar cel. Het hof van assisen bevond hen niet alleen schuldig aan de gewelddadige homejacking, waarbij Kitty Van Nieuwenhuysen werd doodgeschoten, maar ook aan de brandstichting van de Peugeot van de familie Saccoor, die ze in Lot gestolen hadden, aan de gewelddadige diefstal van een zwarte Volvo, die ze in Lot achterlieten, en de diefstal van de nummerplaten die op de Volvo aangebracht waren.
Het drietal werd ook schuldig bevonden aan bendevorming en Noureddine Cheikhni werd ook nog veroordeeld voor een gewapende overval op een koppel vijftigers in Roux, nabij Charleroi.
Elektronisch toezicht
Uit het onderzoek en het assisenproces kwam naar voor dat Kurum naar alle waarschijnlijkheid de man was die de dodelijke schoten had afgevuurd. Kurum had in het verleden al een voorwaardelijke invrijheidsstelling en een beperkte detentie aangevraagd, maar beide aanvragen werden verworpen. Nu wil Kurum onder elektronisch toezicht geplaatst worden, zodat hij zijn verdere straf buiten de gevangenis kan uitzitten.
De strafuitvoeringsrechtbank zal in oktober over dat verzoek oordelen, maar in tussentijd mag Kurum al vier maal de gevangenis verlaten voor een periode van 36 uur. Aan dat penitentiair verlof hangen wel voorwaarden vast. Zo mag hij geen contact hebben met de slachtoffers en moet hij wegblijven uit Leuven, Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Enghien, Tubize, Etterbeek, Elsene, Brussel en Gent. Op 4 februari 2022 mocht Kurum de gevangenis trouwens ook al eens verlaten voor een periode van 36 uur, maar dat was het gevolg van een procedurefout.
Kritiek slachtoffers en politievakbonden
Eind september 2018 besliste de Luikse strafuitvoeringsrechtbank al om Noureddine Cheikhni onder elektronisch toezicht te plaatsen, tot groot ongenoegen van de slachtoffers en de politievakbonden. In oktober 2020 besliste de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank ook al dat Hassan Iasir onder het regime van beperkte detentie werd geplaatst, waardoor hij overdag de gevangenis mocht verlaten om werk te zoeken. 's Avonds moest hij zich opnieuw aanmelden.
In mei 2021 werd diezelfde Iasir onder elektronisch toezicht geplaatst en maandag heeft de SURB beslist dat de man voorwaardelijk wordt vrijgelaten. Iasir mag onder meer geen contact hebben met de slachtoffers en mag zich niet bevinden op het territorium van de gemeenen Beersel, Elsene, Etterbeek, Brussel, Gent, Edingen en Tubeke. Hij moet de slachtoffers ook vergoeden.
Beide vrijlatingen werden op kritiek onthaald bij de slachtoffers en de politievakbonden. Ook nu klinkt er in die kringen onbegrip voor de beslissing van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank.
Lees meer over: Justitie , Kitty Van Nieuwenhuysen