Grigor S., de spilfiguur van de Armeens-Belgische bende die verdacht werd van grootschalige matchfixing in het tennis, is veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf en 8.000 euro boete. Dat heeft de correctionele rechtbank van Oudenaarde beslist. Omdat de redelijke termijn in de zaak overschreden is, kregen de tennissers en het gros van de andere verdachten een eenvoudige schuldigverklaring opgelegd.
Matchfixing tennis: spilfiguur uit Sint-Gillis krijgt vijf jaar cel
De zaak ging in 2018 aan het rollen, toen de onderzoeksrechter in Oudenaarde vijf verdachten liet aanhouden op verdenking van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie. Onder hen de nu 32-jarige Armeniër Grigor S., het vermoedelijke kopstuk, die vanuit Sint-Gillis een internationaal netwerk zou aangestuurd hebben dat grote gokwinsten opstreek door minstens 375 tennismatchen te vervalsen.
Het onderzoek bracht volgens het federaal parket aan het licht dat de Armeens-Belgische bende tussen 2014 en 2018 professionele tennissers actief zou hebben omgekocht om wedstrijduitslagen te regelen en met voorkennis te gokken. De verdachten kregen instructies om cash in te zetten in wedkantoren op buitenlandse sportwedstrijden van de lagere klassen. Ze richtten zich daarbij op wedstrijden van kleinere toernooien uit het Futures- en Challenger-circuit, waar meestal geen cameraopnames zijn.
Het openbaar ministerie vorderde voor hoofdverdachte Grigor S. vijf jaar cel en een verbeurdverklaring van de inkomsten uit de matchfixing. Het parket hield rekening met het overschrijden van de redelijke termijn voor alle beklaagden en vroeg voor de tennissers tot twaalf maanden cel en geldboetes. De verdediging van verschillende verdachten stelde dat de zaak al te lang aansleept en dat de rechten van de verdediging geschonden zijn.
Celstraf en geldboetes
De rechtbank legde spilfiguur Grigor S. vijf jaar cel en een geldboete van 8.000 euro op, allebei effectief. Zes andere bendeleden kregen celstraffen die oplopen tot drie jaar effectief en 8.000 euro boete. Er werden verbeurdverklaringen opgelegd die in totaal meer dan tien miljoen euro bedragen.
De rechtbankvoorzitter las geen motivering voor, maar volgens persrechter Sophie Van den Broeke verwijst het vonnis naar het uitgebreide onderzoek met huiszoekingen, telefonie-onderzoek en de bekentenissen van een aantal professionele tennisspelers in Frankrijk.
De zeven tennissers die verdacht werden van het zich laten omkopen om wedstrijden te vervalsen, kregen een eenvoudige schuldigverklaring opgelegd. Dat betekent dat ze wegens de overschrijding van de redelijke termijn geen straf opgelegd krijgen. Ook de "moneymules", de stromannen die hun rekening of accounts ter beschikking stelden, kregen een eenvoudige schuldigverklaring.
Lees meer over: Sint-Gillis , Justitie , matchfixing