In het grote SKY-drugsproces is de Brusselse correctionele rechtbank maandag begonnen aan de ondervraging van de verschillende verdachten, beginnend met de beweerde kopstukken.
Megaproces SKY ECC: beweerd kopstuk geeft aandeel gedeeltelijk toe
14.46 uur: "Twintig jaar geleden was ik kopstuk, nu enkel een tussenpersoon"
Na het eerste beweerde kopstuk is deze middag ook een tweede beweerde spilfiguur aan de tand gevoeld, Abdelwahab G. De 56-jarige man kwam in het verleden al in aanraking met het gerecht voor drugsfeiten en geeft toe dat hij zich opnieuw met drughandel had ingelaten, maar betwistte dat hij een centrale rol had gespeeld. "Twintig jaar geleden was ik een kopstuk, maar nu ben ik niet meer dan een tussenpersoon", klonk het.
Abdelwahab G. kwam in 2004 al in aanraking met het Belgische gerecht en werd nadien in Italië veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.
"Toen ik in 2013 vrij kwam, had ik niets meer", zei de man. "Ik heb toen geprobeerd opnieuw een zeker financiële status te bereiken, maar tussen 2014 en 2021 heb ik geen kilogram drugs gesmokkeld. In dit dossier ben ik een tussenpersoon, geen leidend figuur. Ik heb geen vergaderingen bijgewoond, heb geen geldtransfers gedaan, heb nergens drugs opgehaald. Ik heb alleen wat appartementen laten huren en onderverhuren aan mensen die met illegale zaken bezig waren. Eén van die appartementen werd gebruikt als opslagplaats, maar met die opslagplaats zelf heb ik niets te maken. Ik ben die alleen achteraf gaan leeghalen. Zeg nu zelf, dat is toch niet iets wat de leider van een criminele organisatie doet?"
"99% van de berichten op SKY totale onzin"
"Alles wat ik gedaan heb, had ik met om het even welke berichtenapp kunnen doen, daar had ik SKY niet voor nodig", ging de man verder. "Maar SKY werd ons verkocht als een volledig beveiligde app. Alleen is 99% van wat op SKY rondgaat aan berichten, totale onzin. Iedereen wou daar zijn plekje veroveren en zijn naam maken, en stuurt maar foto's en video's van vanalles door, maar dat is allemaal gebakken lucht."
Abdelwahab G. gaf wel toe dat hij een paar mensen als chauffeur van drugtransporten had laten werken, naar eigen zeggen omdat die mensen dat zelf gevraagd hadden in de hoop wat bij te verdienen.
Ook had hij zelf gewerkt aan verschillende 'projecten', klonk het: "Ik hoopte zo één project tot een goed einde te kunnen brengen, om dan financieel veilig te zijn en volledig uit het milieu te stappen. Als één van die projecten was geslaagd, had je me misschien kunnen beschouwen als de leider van een criminele organisatie, maar geen enkel project is doorgegaan."
G. bekende dat hij voor een dergelijk, mislukt, project naar Brazilië was gereisd, maar zijn aandeel aan twee transporten van 400 en 385 kilogram cocaïne wees hij van de hand.
Een derde verdachte Bilal I. betwistte dan weer dat hij op enige manier betrokken was bij criminele praktijken, of ooit actief was geweest op SKY ECC.
Het vierde beweerde kopstuk, Ridouan A., erkende dat hij betrokken was geweest bij cannabisplantages, maar meer ook niet. "Ik heb in Oudenaarde en Rochefort twee loodsen gehuurd, die ik dan ter beschikking heb gesteld van een Nederlander die er in totaal zeven cannabisplantages heeft uitgebaat", zei de man. "Ik heb daar in totaal 75.000 euro aan verdiend. Ik weet dat ik op SKY berichten heb gestuurd over een boot en een helikopter voor een cocaïnetransport, maar dat waren alleen maar woorden, ik heb nooit in cocaïne gehandeld."
De rechtbank gaat de komende dagen verder met de ondervraging van de andere verdachten.
13.38 uur: Beweerd kopstuk geeft aandeel gedeeltelijk toe
"Ik ben leider geweest van een criminele organisatie, ik heb drugs verhandeld, ik heb gespeeld en verloren", zei Eridan M.G. "Ik had schulden bij bepaalde mensen en moest voor hen 'werken' om die te kunnen afbetalen. Ik kreeg opdrachten voor transporten en zocht chauffeurs die de transporten konden uitvoeren."
"De chauffeur hield mij dan op de hoogte van het traject dat hij aflegde, en ik bracht de eigenaars van de drugs op hun beurt op de hoogte. De chauffeur kreeg bij zijn vertrek nooit het exacte adres, enkel het land waar hij heen moest. Pas als hij in dat land aankwam, kreeg hij het adres. Op de terugweg bracht de chauffeur het geld mee."
Grootspraak
Volgens het federaal parket had Eridan M.G. op SKY vier aliassen en blijkt uit conversaties op die versleutelde app dat M.G. in contact stond met Mexicaanse criminelen die de Colombiaanse haven van Turbo controleerden, en die hem rechtstreeks grote hoeveelheden drugs konden leveren.
"Ik had twee aliassen op SKY, dat klopt", reageerde M.G. "Die twee andere aliassen herken ik niet. Dat van die Mexicaanse vrienden klopt niet, dat was grootspraak", reageerde Eridan M.G. "Ik kreeg inderdaad een hoop foto's doorgestuurd van containers met verstopplaatsen, en zogenaamde 'tokens' om drugs op te halen, maar dat was niet allemaal voor mij bestemd."
"Iedereen op SKY is zogezegd altijd met vanalles bezig en stuurt maar vanalles door. Er wordt op SKY vanalles gezegd en beweerd, maar niet alles wat beweerd wordt, is ook echt gebeurd, en zeker niet alles wat echt gebeurd is, heeft ook met mij te maken."
Diefstal
Eridan M.G. zou volgens het federaal parket ook betrokken geweest zijn bij de ontvoering van een chauffeur van een drugtransport die zijn lading zou gestolen hebben. "Dat verhaal zit anders in elkaar", zei M.G. "Die chauffeur had me gezegd dat hij een transport kon uitvoeren en ik heb hem ingeschakeld. Enkele dagen later belde hij me om te zeggen dat de wagen met drugs die hij moest transporteren, gestolen was."
"Ik zat toen in Albanië en werd daar door de Albanese opdrachtgevers opgeroepen om uitleg te geven en gefolterd. Ik beloofde toen dat ik het geld zou terugbetalen maar heb duidelijk gezegd dat ik niet verantwoordelijk was voor die diefstal." De bewuste chauffeur kreeg vervolgens zogezegd een nieuwe kans om een transport uit te voeren, en moest daarvoor naar Rotterdam, aldus Eridan M.G.
"Daar werd hij door de Albanese opdrachtgevers meteen aangepakt en bekende hij de wagen verkocht te hebben aan mensen in Parijs, voor 45.000 euro. Ik heb me toen garant gesteld voor hem om te zorgen dat hem niets ergers overkwam, en hij heeft een deel van het geld terugbetaald."
Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie