Mehdi Nemmouche was duidelijk geradicaliseerd toen hij in de gevangenis van Salon-de-Provence verbleef. Dat hebben verschillende verantwoordelijken van de gevangenis maandag verklaard voor het Brusselse assisenhof. Of hij bij zijn aankomst al geradicaliseerd was, is minder duidelijk maar in de loop van zijn verblijf liet hij zich wel in die zin opmerken.
'Mehdi Nemmouche was duidelijk geradicaliseerd in gevangenis'
Een cipier die Nemmouche opving toen die in 2007 in Salon-de-Provence aankwam, stelde geen tekenen van radicalisering vast maar hoorde later dat Nemmouche zich in die zin wel liet opmerken. "We vermoeden dat een gedetineerde begint te radicaliseren als hij zich gekleed begint te douchen, contact met vrouwen begint te mijden, meer bidt, begint deel te nemen aan groepspreken," verklaarde een hogere functionaris, die de link vormde tussen de cipiers en de directie.
"Daarvan was bij Nemmouche duidelijk sprake, ook al stelde hij verder weinig problemen. Er was ook een duidelijke evolutie want eerst waren het andere personen die onze aandacht hadden getrokken. Later merkten we dat Nemmouche in het gebouw waar hij verbleef een van de belangrijkste geradicaliseerden was."
In die periode dook er ook een gerucht op dat er een aanslag zou voorbereid worden in of op de gevangenis.
Geruchten
"Het gerucht ging dat er een wapen of explosief over de muur van de gevangenis zou gegooid worden maar het was niet duidelijk of er een link was met de geradicaliseerde gevangenen." Mehdi Nemmouche werd uiteindelijk in 2010 overgeplaatst, net omdat hij geradicaliseerd was en andere gedetineerden probeerde te radicaliseren.
"Hij was daar helemaal niet blij mee", verklaarde de verantwoordelijke voor het gebouw waar Nemmouche opgesloten zat.
"Ik wist dat hij geradicaliseerd was maar verder had ik weinig contact met hem. Bij zijn overplaatsing wond hij zich wel vreselijk op, dat was zijn gewoonte niet." Volgens de verschillende getuigen lieten noch Nacer Bendrer, noch Mounir Attalah zich in de gevangenis opmerken als geradicaliseerd, noch op een andere manier.
Aanslag Joods Museum
Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslag Joods Museum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.