De Brusselse raadkamer heeft geen buitenvervolgingstelling uitgesproken in het dossier rond een dodelijke politieachtervolging in 2017. Toen kwamen twee twintigers op een motor om het leven nadat de politie hen had achtervolgd omdat de bestuurder enkele verkeersovertredingen had begaan. Het dossier moet nu terug naar het parket.
Misschien toch proces voor dodelijke politie-achtervolging Sabrina en Ouassim
Op dinsdagavond 9 mei 2017 reden Sabrina El Bakkali (20) en Ouassim Toumi (24) op een motor door de Louizalaan. Een patrouille van de lokale politie zette de achtervolging in omdat Toumi roekeloos rijgedrag zou hebben vertoond. Een wagen van de hondenbrigade, die even verderop aan het rijden was, vertraagde om het verkeer te blokkeren.
Kort na de uitgang van de tunnel reed de motorbestuurder in op het voertuig van de hondenbrigade. Ouassim overleed ter plekke, zijn vriendin werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze in de loop van de nacht overleed. Vier jaar na de feiten was het onderzoek afgerond en vandaag moest de raadkamer beslissen of het al dan niet tot een proces komt.
Proces niet afgewend
De betrokken politiemensen werden nooit in verdenking gesteld en het Brusselse parket had aan de raadkamer dan ook gevraagd om een buitenvervolging uit te spreken.
De families van de slachtoffers wilden dat het wel tot een proces komt waarbij de politie zich moet verantwoorden. “De raadkamer heeft vandaag geen buitenvervolgingstelling uitgesproken”, zegt meester Joke Callewaert, die een van de families bijstaat.
'Disproportioneel'
“De voorzitter heeft in haar motivatie laten verstaan dat een achtervolging gelijk staat met het gebruik van geweld door de politie en dat dat in deze zaak disproportioneel was. Omdat het parket niemand van de betrokken politiemensen in verdenking had gesteld, kon er vandaag ook niemand worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank", zegt Callewaert.
"Het dossier moet nu terug naar het parket, zodat de betrokkenen in verdenking kunnen worden gesteld. Nadien zal de raadkamer zich opnieuw over de zaak moeten buigen en moeten beslissen of die politiemensen zich dan effectief voor de rechtbank zullen moeten verantwoorden."
Eerste overwinning
Het steuncomité voor Sabrina en Ouassim spreekt van een "eerste overwinning". "Door deze beslissing zullen de politieagenten zich moeten verantwoorden voor hun daden," klinkt het. "Maar de strijd zal nog lang zijn. Het comité bedankt iedereen die ons gesteund heeft. We zullen de steun nog erg nodig hebben tijdens de rest van de procedure."
Lees meer over: Brussel , Justitie , Sabrina El Bakkali , Ouassim