Nachtverpleegster voor rechtbank na diefstal van duizenden euro's van stervende patiënte

© Chris Verhaeghe
15/06/2022

Een nachtverpleegster uit Schaarbeek riskeert een effectieve gevangenisstraf van 4 jaar omdat ze duizenden euro’s heeft gestolen van een stervende vrouw. De beklaagde ging niet alleen naar hartelust shoppen met de bankkaarten van het slachtoffer, maar pochte nadien bij vrienden en familieleden met de spullen die ze had gekocht en het cash geld dat ze op zak had. “Dit zijn gewoon krapuleuze feiten”, foeterde de openbaar aanklager.

De zaak kwam in maart 2021 aan het licht, enkele dagen na het overlijden van een bejaarde vrouw in een woonzorgcentrum in Vilvoorde. De dochter van de vrouw merkte de gestolen bankkaarten op en vermoedde dat er ook een doos met een grote hoeveelheid cash geld was verdwenen.

De politie startte een onderzoek en zag op beelden van bewakingscamera’s in verschillende bankkantoren telkens dezelfde vrouw geld afhalen. Diezelfde vrouw dook ook op op bewakingsbeelden in tal van handelszaken waar er werd gewinkeld met de gestolen bankkaarten.

“We wisten niet wie die vrouw was”, sprak openbaar aanklager Michaël Splingard woensdag op het proces voor de Brusselse correctionele rechtbank. Tot ze één domme fout maakte. Bij de aankoop van schoonheidsproducten in een Rituals-filiaal gebruikte ze haar eigen klantenkaart, terwijl ze betaalde met de bankkaart van het slachtoffer.”

Dievegge

De dievegge bleek een 53-jarige vrouw uit Schaarbeek te zijn, die als interim-nachtverpleegster aan de slag was in het Vilvoordse woonzorgcentrum. “De vrouw was eerder al ontslagen in een woonzorgcentrum in Overijse omdat er vermoedens waren van diefstal”, aldus openbaar aanklager Michaël Splingard.

“Er waren ook klachten over de verzorging van patiënten. Zo waren de alarmknoppen soms uitgeschakeld zodat mevrouw ’s nachts met rust werd gelaten en werden haar patiënten vaak versuft aangetroffen na haar shift. In Vilvoorde was het ook al voorgevallen dat er ’s morgens een patiënt op de grond werd aangetroffen.”

Na de identificatie van de vrouw, voerde de politie in haar woning een huiszoeking uit. Speurders vonden er 7.500 euro cash geld, maar ook een grote collectie juwelen en horloges. Bovendien blijkt de verpleegster ook verwikkeld te zijn in een erfeniskwestie waarbij de vrouw ervan verdacht wordt een grote som geld te hebben ontvreemd vlak voor het overlijden van haar grootmoeder.

Daarnaast was er ook een incident in een woonzorgcentrum in Grimbergen waar de vrouw een kassa forceerde en de 4.000 euro die erin zat, had meegenomen naar huis. In haar gsm werden dan weer tal van berichten met foto’s aangetroffen waarop grote sommen cash geld en nieuw aangekochte spullen te zien waren.

Moreel verwerpelijk

“Er gebeuren elke dag diefstallen, ik kan het weten”, aldus substituut-procureur Splingard. “Maar ik ben nog maar weinig mensen met zo een moreel verwerpelijk kompas tegengekomen die - in plaats van stervende mensen te verzorgen - hen besteelt om er vervolgens nog eens over te stoefen bij vrienden en familieleden. Dit zijn gewoon krapuleuze feiten."

"Ik kan niet anders dan een strenge straf van 4 jaar cel vorderen, gezien de precaire toestand waarin het slachtoffer zich bevond en gezien het gedrag van de beklaagde tijdens de feiten en in de loop van het onderzoek. Mevrouw heeft een blanco strafblad, dus ik verzet mij niet tegen een uitstel voor wat de helft van de gevangenisstraf betreft.”

De beklaagde, die nog steeds actief is in de zorgsector, geeft de feiten toe en zegt zich te schamen voor wat ze gedaan heeft. “Het is begonnen met iets kleins, en dat is geëscaleerd”, liet de vrouw opteken. “De verleiding was groot en er was sprake van normvervaging. Ik schaam mij.” De raadsman van de vrouw vroeg de rechtbank om haar niet te veroordelen tot een effectieve celstraf, maar om een werkstraf uit te spreken.

Familie

De familie van het slachtoffer eist een morele schadevergoeding van 3.000 euro en de terugbetaling van het gestolen geld. “Helaas hebben we enkel bewijs van het geld dat werd afgehaald in de bankkantoren en van de kostprijs van de spullen die werden aangekocht met de bankkaarten”, pleitte meester Saskia Kerkhofs. “Ik ben blij dat het parket deze zaak zo grondig heeft onderzocht."

"Dit was absoluut geen normvervaging, maar een ingesteldheid en een bewuste keuze van de beklaagde. Het lijkt er op dat ze in het verleden al vaak de dans heeft kunnen ontspringen. De familie van het slachtoffer is bijzonder geschockeerd door de feiten. Die mensen hadden bewust voor een woonzorgcentrum gekozen zodat hun grootmoeder tijdens de laatste fase van haar leven op een degelijke manier zou worden verzorgd. Ze hoopten op een goede zorg en toewijding van het personeel, maar enkele maanden na de opname is de vrouw al overleden. De familieleden zijn zeer zwaar getroffen door de omstandigheden waarin dat is gebeurd."

Het vonnis in de zaak valt op 13 juli.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni