Een advocaat in het justitiepaleis

| Een advocaat in het justitiepaleis.

Parket eist 6 maanden cel en 1.600 euro boete voor reizigers met valse PCR-test

© BRUZZ
30/11/2021

Het parket Halle-Vilvoorde heeft dinsdag gevangenisstraffen van zes maanden en geldboetes van 1.600 euro gevorderd tegen zestien mensen die de afgelopen maanden op Brussels Airport een vals attest van een negatieve PCR-test hadden voorgelegd toen ze op reis wilden vertrekken. Twaalf van hen lieten verstek gaan. De komende weken en maanden moeten nog een 140-tal andere mensen zich om dezelfde reden voor de rechtbank verantwoorden.

Reizen naar het buitenland is sinds 19 april weer mogelijk, maar bij terugkeer moet de reiziger een Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) invullen, en bij het vertrek is vaak een attest van een negatieve PCR-test nodig. De afgelopen maanden werden op de luchthaven Brussels Airport zo'n 820 mensen betrapt die bij het vertrek een valse PCR-test voorlegden. Die kregen allemaal de kans om een minnelijke schikking van 750 euro te betalen.

Ongeveer 80 procent van hen betaalde die ook maar de anderen, zo'n 160 mensen weigerden dat. Het parket Halle-Vilvoorde brengt hen de komende maanden allemaal voor de rechtbank. Dinsdag was het de beurt aan de eerste 19. Drie van hen vroegen een taalwijziging, om in het Frans berecht te worden, en twaalf lieten verstek gaan. Vier personen waren wel aanwezig.

'Vliegtuig gemist'

"Dit gaat om asociaal gedrag van mensen die doen alsof corona het probleem is voor de anderen", zei het parket. "Als parket hanteren we hier een nultolerantie voor."

Eén vrouw bekende dat ze een vals attest had voorgelegd en vroeg, bij monde van haar advocaat, een werkstraf. Een tweede vrouw hield voor dat ze in de dagen voor haar vertrek al verschillende negatieve tests had afgelegd en dat de geldigheidsduur van de test die ze op de luchthaven had voorgelegd, slechts een paar uur verstreken was. Ook zij vroeg een werkstraf.

Een man verklaarde dan weer dat hij een negatieve test had afgelegd maar zijn vliegtuig had gemist. "Ik had geen geld voor een nieuwe test en moest naar de begrafenis van mijn moeder", zei hij. "Ik heb dan maar de datum op de test vervalst. Ik ben bereid een werkstraf uit te voeren."

Vervalst

Een laatste vrouw hield dan weer vol dat ze wel degelijk een geldige PCR-test had laten afnemen: "Ik ben naar een artsenpraktijk in Sint-Joost-ten-Node gegaan, waar een test werd afgenomen. De dag nadien ben ik een document met het resultaat gaan afhalen, en dat heb ik voorgelegd op de luchthaven. Ik heb niets fout gedaan."

"Het document dat ze voorlegde, was van een test die al in 2020 was afgenomen", zei het parket daarop. "We hebben onderzoek gedaan naar de artsenpraktijk waarnaar mevrouw verwees, maar daar was zij helemaal niet gekend."

Twee vrouwen die een taalwijziging vroegen en later zullen terechtstaan voor de Franstalige correctionele rechtbank, hadden een gelijkaardig verhaal. "Wij gingen op reis met een vriendin die kanker heeft en chemiotherapie volgt", vertelden zij. "We konden echt het risico niet nemen om besmet te zijn. Via een influencer op snapchat hebben we de contactgegevens gekregen van iemand die aan huis PCR-testen kwam afnemen. Die hebben we gecontacteerd en betaald. Hij heeft ons testen afgenomen en de resultaten bezorgd. Volgens de politie waren die vals, maar dat konden wij niet weten. Toen we die persoon opnieuw wilden contacteren, heeft hij ons geblokkeerd en was hij plots onbereikbaar."

De rechtbank velt haar vonnissen op 5 januari.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni