Het Brusselse parket heeft dinsdag een gevangenisstraf van 9 jaar gevorderd tegen de bestuurder die verantwoordelijk was voor het dodelijk ongeval dat op 2 februari plaatsvond op het Werrieplein in Jette. Daarbij kwam een 51-jarige voetganger om het leven toen hij werd omver gereden door de 30-jarige Youssef C. Zelf ging C. er na het ongeval vandoor. Volgens de verkeersdeskundige reed hij 125 km/u toen het ongeval plaatsvond.
Parket eist 9 jaar cel tegen bestuurder dodelijk ongeval Werrieplein
Het ongeval gebeurde op zondag 2 februari om 05.05 uur in de ochtend. Youssef C. had de voorgaande nacht in een discotheek doorgebracht en had aan een vriend gevraagd hem te komen halen. Die vriend deed dat, waarna het duo op de weg naar huis aan een nachtwinkel stopte om capsules lachgas te kopen. C., die de wagen bestuurde, zou zelf geen lachgas gesnoven hebben maar zijn vriend deed dat wel.
Volgens de camerabeelden van de omgeving reed de VW Golf met de twee mannen aan boord aan hoge snelheid over de Charles Woestelaan in de richting van het Werrieplein toen de 51-jarige voetganger daar overstak. De man werd door de Golf opgeschept, kwam op de motorkap en tegen de voorruit terecht en werd weggekatapulteerd. Het voertuig reed intussen verder over de middenberm, over het betonnen verhoog van de tramsporen, en kwam pas aan de andere zijde van het plein tot stilstand.
"Door de klap waren verschillende bomen afgerukt en boordstenen losgerukt", zei het parket dinsdag op de zitting. "Maar vooral, de klap had het leven gekost aan de voetganger, wiens lichaam totaal verhakkeld was, terwijl C.'s passagier zwaargewond was geraakt.
Vluchtmisdrijf
De camerabeelden tonen vervolgens hoe C. uit de wagen kruipt, even rond de wagen stapt, er opnieuw in kruipt om er iets uit te halen en vervolgens de plaats van het ongeval verlaat." Volgens het parket is het onmogelijk dat de man het levenloze lichaam van de voetganger niet zag en is hij op de loop gegaan om aan de politie te ontkomen.
C. droeg immers een enkelband na eerdere veroordelingen voor drugsfeiten en diefstallen met geweld. "Zelf beweert hij dat hij zich na het ongeval naar het ziekenhuis begaf maar telefonieonderzoek wees uit dat hij nog anderhalf uur in de omgeving rondhing", ging het parket verder. "Hij was ook pas rond 11.00 uur in het ziekenhuis en pas toen hij van zijn moeder hoorde dat de politie naar hem op zoek was, ging hij zich aangeven."
125 km/u
Uit onderzoek bleek nadien dat C. cocaïne had genomen, tussen zaterdagmiddag 13.00 uur en zondagochtend 05.00 uur, en dat hij net voor de aanrijding met de voetganger aan 125 km/u had gereden op een plek waar niet sneller dan 50 km/u mag gereden worden.
In zijn smartphone werden ook verschillende filmpjes aangetroffen waarop te zien is hoe een bestuurder, vermoedelijk C., snelheden van 163 km/u tot 247 km/u haalt. Het parket eiste uiteindelijk 9 jaar cel tegen de man, naast een geldboete van 5.000 euro en tweemaal een levenslang rijverbod. "Deze man had al verschillende kansen gekregen, recent nog met zijn elektronisch toezicht", klonk het. "Desondanks heeft hij dergelijk onaanvaardbaar gedrag vertoond. We kunnen met hem geen enkel risico meer nemen."
Verdediging: 'Cliënt was op de goede weg'
Volgens de verdediging is er geen sprake van een vluchtmisdrijf, maar was de bestuurder in de war na de klap. "Het zou onredelijk zijn om van hem op dat moment te verwachten dat hij volledig rationeel handelt. Het is niet meer dan normaal dat hij naar het ziekenhuis ging, zijn neus was gebroken en hij had een gekneusde rib", aldus meesters Eddy Cochez en Yannick De Vlaemynck.
"Dat is trouwens pas vastgesteld in de gevangenis. Hij is in het ziekenhuis nooit verzorgd geweest, zodra hij van zijn moeder had gehoord dat er een slachtoffer was, is hij zich gaan aangeven."
Ook had de man weliswaar cocaïne gebruikt die nacht, maar staat niet vast dat die invloed had op zijn rijgedrag, aldus de advocaten. Die vonden in elk geval dat de gevorderde straf van 9 jaar veel te zwaar was. "Er zijn gevallen van opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg waar zelfs zo'n zware straffen niet worden uitgesproken", klonk het.
"Onze cliënt had inderdaad eerdere veroordelingen opgelopen maar hij was op de goede weg." De verdediging pleitte dan ook voor een gevangenisstraf met probatie-uitstel, eventueel in combinatie met een werkstraf. Het vonnis valt op 6 oktober.
Lees meer over: Jette , Justitie , werrieplein , Werrieplein Jette , dodelijk ongeval
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.