20 maart 2020: de politie controleert metro en haar gebruikers tijdens de lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan

| 20 maart 2020: de politie controleert metro en haar gebruikers tijdens de lockdown om verdere verspreiding van het coronavirus (covid-19) tegen te gaan.

Parket opende ruim 5.000 ­dossiers wegens inbreuken

© Belga
07/04/2020

De parketten in ons land hebben al ruim 5.000 dossiers geopend wegens inbreuken op de coronamaatregelen. Enkele rechtbanken zouden een snelrechtzitting willen organiseren, zodat spuwers vóór het zomerreces veroordeeld worden.

Dat schrijft de krant De Standaard dinsdag.

Volgens Erwin Dernicourt, de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal, is de controle op het naleven van de coronamaatregelen een topprioriteit. "Dat bewijzen de cijfers. De minnelijke schikking wordt vaak de dag zélf nog verstuurd."

1.000 dossiers per dag

Sinds 19 maart zijn zo'n 5.000 dossiers afgehandeld of in afhandeling. Het gaat in alle gevallen om meerderjarigen, op de dossiers tegen minderjarigen heeft het College (nog) geen zicht. Vanaf 28 maart is de druppelsgewijze instroom plots versneld.

"Op woensdag 1 april kwamen er zo'n 800 binnen, op 2 en 3 april waren het er telkens meer dan 1.000. De cijfers van zaterdag en zondag zijn nog niet opgenomen, want in het weekend wordt niet geregistreerd", licht Dernicourt toe.

De voorzitter van het College gaf wel toe dat er grote verschillen zijn tussen de parketten. "90 procent wordt met een minnelijke schikking afgehandeld, al verwachten we wel dat enkele boetes betwist zullen worden omdat de politici niet op één lijn zitten. Sommigen krijgen een dagvaarding in de bus, maar wanneer ze zullen berecht worden, is de vraag."

Spuwers snel berechten

Het gerechtelijk leven ligt stil, maar een aantal rechtbanken zou overwegen om binnenkort toch nog een snelrechtzitting te organiseren, zodat de spuwers en recidivisten veroordeeld worden vóór het zomerreces. De vele spuwincidenten baren de veiligheidsdiensten zorgen.

Het probleem is dat een bespuwde agent uitvalt wegens mogelijke besmetting. Dat moet vermeden worden, want de politie zit al op haar tandvlees. "Er is een vraag vertrokken naar het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om te onderzoeken of het mogelijk is dat er na een spuwincident onmiddellijk getest kan worden", zegt Dernicourt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , parketten , inbreuk op coronamaatregelen , Erwin Dernicourt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni