Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag gevangenisstraffen van 3 tot 5 jaar gevorderd tegen een tiental personen die betrokken zouden geweest zijn bij grootscheepse drugtransporten.

Parket vordert 3 tot 5 jaar cel tegen verdachten van grootscheepse drugsmokkel

© Belga
09/09/2019

Het parket Halle-Vilvoorde heeft maandag gevangenisstraffen van 3 tot 5 jaar gevorderd tegen een tiental personen die betrokken zouden geweest zijn bij grootscheepse drugtransporten. Ze zouden zowel via de haven van Antwerpen als via Brussels Airport cocaïne en cannabis ingevoerd hebben, of dat op zijn minst geprobeerd hebben. De politie kon echter nooit een transport onderscheppen, of achterhalen wanneer precies die transporten plaatsvonden en om hoeveel drugs het ging. Volgens de verdediging is het dossier een boeltje.

Het onderzoek naar de verschillende verdachten ging al in 2013 van start, aldus het parket.

"Hoofdverdachte Miloud K. was een jaar eerder veroordeeld tot 5 jaar cel omdat hij als werknemer op Brussels Airport drugtransporten had helpen organiseren", zei de procureur. "Toen de federale gerechtelijke politie (FGP) van Halle-Vilvoorde te horen kreeg dat de vijftiger opnieuw actief was, werd meteen besloten hem af te luisteren. Op basis van die taps werd vervolgens een criminele organisatie met twee takken, een Belgische en een Nederlandse, in kaart gebracht."

Volgens het parket zou de organisatie tussen augustus 2014 en februari 2015 verschillende drugtransporten georganiseerd hebben, zowel via de luchthaven Brussels Airport, als via de haven van Antwerpen en via de weg. Er zou zowel cocaïne uit Zuid-Amerika als cannabis uit Marokko ingevoerd zijn. De verschillende verdachten maakten daarbij gebruik van codetaal, waarbij de drugs volgens het parket omschreven werden als "konijnen", "druiven", "mango's", "eieren" of "auto's". Met "boerderijen" zouden dan weer cannabisplantages bedoeld worden.

"Helaas maakten de betrokken zo gretig gebruik van codetaal dat ze elkaar soms niet meer verstonden, en veranderden ze zo regelmatig van gsm-toestel dat ze elkaar soms enkel via tussenpersonen konden bereiken", aldus het parket.

Naast M.K. zou vooral de 73-jarige Nederlander Tony V.D. een vooraanstaande rol gespeeld hebben in het dossier. De man, met als bijnaam "Oude" of "Grootvader", zou de touwtjes van de Nederlandse tak strak in handen gehouden hebben, samen met zijn rechterhand Lkhmisti M. Die laatste zou er onder meer voor gezorgd hebben dat het geld dat de organisatie verdiende, witgewassen werd via de aankoop van edelstenen in de Verenigde Arabische Emiraten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , cocaïne , Cannabis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni