Elf jongeren en de Ligue des droits humains, de Franstalige tegenhanger van de Liga voor Mensenrechten, gaan een burgerlijke vordering indienen tegen de politie, de Belgische staat en Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel voor het gebruik van politiegeweld, op een betoging tegen politiegeweld dag op dag twee jaar geleden.
Politie gedagvaard voor gebruik geweld op betoging tegen politiegeweld
Dat schrijven De Standaard, Het Belang van Limburg en La Libre Belgique dinsdag. In de nasleep van de betoging op 24 januari 2021 kwamen verhalen van ernstig politiegeweld naar buiten. Daarop werd een intern onderzoek opgestart in de politiezone Brussel Hoofdstad/Elsene. Ook het parket en het Comité P openden een onderzoek.
Twee jaar later vinden enkele slachtoffers dat ze op hun honger blijven zitten. Daarom dienen ze, samen met de Franstalige Liga voor mensenrechten, een burgerlijke vordering in bij de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.
"Deze rechtszaak is gericht op vergoeding van de schade die is geleden als gevolg van diverse misstanden, waaronder etnische profilering, het gebruik van omcirkelingstechnieken en mishandeling in de cellen", klinkt het in een persbericht. Bij de omcirkelingstechniek worden bepaalde demonstranten volledig afgesloten van hun omgeving. De techniek is illegaal in Frankrijk en wordt ook door het Europees Hof aan banden gelegd, in ons land bestaat er echter geen wettelijk kader voor.
Kazerne van Etterbeek
Na de manifestatie bleken de detentieomstandigheden in de kazerne van Etterbeek slecht te zijn. Manifestanten die zijn opgepakt, zeggen dat ze geen gebruik mochten maken van sanitaire voorzieningen en geïntimideerd werden. Ze klagen ook aan dat er in de cellen geen bewakingscamera's waren, waardoor er geen controle was op eventuele wantoestanden in de cel.
Enkele maanden na de manifestatie heeft de burgemeester van de stad Brussel, Philippe Close (PS) nog verklaard dat er camera’s zouden komen in de cellen. Hij wachtte toen de resultaten van de onderzoeken af, samen met de Brusselse politie.
Dat is goed nieuws, vindt advocaat Robin Bronlet, die opkomt voor elf slachtoffers, "maar wij willen dat er zwart op wit een precedent wordt gecreëerd. Camera’s installeren is een eerste stap, maar dat zou een verplichting moeten worden." De bedoeling van de slachtoffers is dat er in het algemeen een wettelijk precedent moet worden gecreëerd om soortgelijke mistoestanden in de toekomst te vermijden.
Toezicht verbeteren
Meer toezicht is volgens de Ligue des droits humains ook nodig in het cellencomplex in de Koningsstraat. Daar overleden in twee jaar tijd drie personen: Sourour eerder in januari. In 2022 ook Ilyes en Mohamed Amine. De Liga wil de precieze omstandigheden van deze overlijdens kennen en heeft eerder al bevestigd dat het zich burgerlijke partij stelt voor de zaken rond de dood van Ilyes en Mohamed Amine.