Politievakbonden ACV, VSOA en NSPV stellen voor om de veiligheidsaanpak van festivals toe te passen aan de kust, maar idealiter worden probleemjongeren al gestopt in Brussel. "Maar bij de Brusselse overheid is het opvallend stil", zegt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin. Vakbondsman Carlo Medo van de NSPV eist een harde aanpak van de Brusselse relschoppers.
Politievakbonden eisen harde aanpak van Brusselse relschoppers
De amokmakers die vanuit Brussel de kust onveilig komen maken, doen de politievakbonden steigeren. De relschoppers vielen afgelopen weekend in Blankenberge namelijk ook de politie aan. "De achterban is heel boos over de gang van zaken. Geweld tegen de politie moet eindelijk eens worden aangepakt", zegt Carlo Medo van NSPV.
Politie kent amokmakers
Er vindt dinsdag overleg op hoog niveau plaats over de drukte aan de kust, en ook de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer komt bijeen. Houssin hoopt dat er alvast bestuurlijke maatregelen komen, specifiek gericht op de relschoppers. Dat begint met controles in de stations. Medo ontkent dat daarbij bepaalde groepen uit de maatschappij geviseerd worden.
"Sommigen noemen dat etnische profilering, maar de realiteit is dat men er de amokmakers uitpikt, of diegenen die gekend zijn bij de politie en in grote groepen aankomen. Toevallig zijn dat gasten uit het Brusselse. Men moet het zonlicht niet ontkennen, de politie is daarvoor opgeleid en weet welke types men zoekt. Het is profileren op afwijkend gedrag", zegt de NSPV-vakbondsman.
Als er hooligans uit Antwerpen naar Brussel komen, hoor je de Brusselse overheid meteen. Nu is het stil.
De festivalaanpak kan ook werken aan de kust, menen de vakbonden. Op een festival kom je volgens Houssin niet binnen met sterkedrank, drugs of een beatbox. "Daar vindt men dat normaal en gaat men de politie niet betichten van etnische profilering of vrijheidsbeperkingen", meent de VSOA-ondervoorzitter. Medo voegt er een aanmeldingssysteem aan toe voor wie naar de kust wil.
Maar beter nog zou het zijn als probleemjongeren al gestopt worden in Brussel. "Maar dan moet de Brusselse overheid meewerken. Het valt me op dat het daar erg stil blijft", dixit Houssin. "Als er hooligans uit Antwerpen in Brussel waren, waren zij nochtans de eersten om zich te laten horen."
Actieplan voor Brussel
Hij eist een actieplan voor Brussel en andere grootsteden. "Niet lang geleden waren er rellen in Anderlecht. Men heeft toen zware versterking beloofd, maar die capaciteit is er niet. Waar staat men met het plan om Anderlecht op te kuisen? Nergens." Het parket van West-Vlaanderen is op dat vlak een voorbeeld, meent Houssin. Drie jongeren werden inmiddels aangehouden op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen en gewapende weerspannigheid.
Individuele aanpak
Politievakbond ACV pleit daarentegen voor een individuele aanpak van amokmakers. ”De oproep voor ‘registratiefiches voor kustbezoekers’ of ‘een festivalaanpak voor de ganse kust’ hebben gewoon geen enkele kans op slagen omdat ze te moeilijk zijn om te controleren of te handhaven", zegt ACV-secretaris Joery Dehaes.
“Een individuele aanpak van de amokmakers is dus nodig. Of ze nu uit Brussel, Antwerpen, Hasselt of Kortenaken komen, maakt niets uit”, aldus Dehaes. “Een algemeen toegangsverbod voor dagtoeristen of jongeren uit bijvoorbeeld Brussel werkt contraproductief. Het stigmatiseert grote groepen die niets met de amokmakers te maken hebben.”
Harde aanpak politiegeweld
De politievakbonden zijn het wel eens dat geweld tegen de politie hard moet aangepakt worden. "Van de beloofde nultolerantie komt niets in huis. Meer dan 30 procent van de zaken van slagen en verwondingen tegen de hulpdiensten wordt geseponeerd. Minder dan 50 procent wordt ervoor veroordeeld. Dat men dat eens meeneemt in de commissie en die beloofde nultolerantie uitvoert", aldus Houssin.
Lees meer over: Brussel , Justitie , politievakbonden , Vincent Houssin , Carlo Medo , onrust Blankenberge
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.