Voor de 90ste kamer van de Brusselse correctionele rechtbank is maandagnamiddag het proces ingeleid tegen 12 mensen die tussen 2008 en 2014 deel zouden hebben uitgemaakt van een anarchistische bende die verschillende misdrijven zou gepleegd hebben. Het federaal parket wou de betrokkenen eerst vervolgen als een terroristische groep en legde hen een 150-tal feiten van onder meer weerspannigheid, vandalisme, diefstallen en brandstichtingen ten laste maar volgens de raadkamer ging het niet om terrorisme en waren er voor een hele reeks beweerde misdrijven onvoldoende aanwijzingen.
Proces tegen vermoedelijke anarchistische bende ingeleid
Het federaal parket opende in 2008 een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke feiten van terrorisme binnen het Brussels anarchistisch milieu. Dat onderzoek kwam in 2010 onder leiding van onderzoeksrechter Panou en spitste zich toe op betogingen en manifestaties die plaatsvonden sinds 2008, onder andere tegen de bouw van een nieuw gesloten opvangcentrum voor vluchtelingen in Steenokkerzeel, tegen de Europese instellingen en de eurocraten, de NAVO, de uitzettingen van vreemdelingen zonder papieren en de MIVB.
In mei 2013 vonden huiszoekingen plaats op drie privéadressen en in de bibliotheek Acrata in de Groot Eilandstraat, die een groot aantal anarchistische werken en tijdschriften verzamelt, en in september 2013 vielen speurders van de federale gerechtelijke politie binnen in vijf woningen in Leuven, Gent en Brussel en namen daar een hoop documentatie en informaticamateriaal mee. In 2014 sloot onderzoeksrechter Panou haar onderzoek af, waarna het federaal parket in 2016 veertien personen voor de raadkamer daagde.
In zijn eindvordering voor die raadkamer beschuldigde het federaal parket 9 mensen van lidmaatschap aan een terroristische groep en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep gedurende periodes die verschilden naargelang de betrokkene. Drie van die negen werden door het federaal parket ook beschouwd als leiders van de terreurgroep. Nog drie andere mensen hadden volgens het federaal parket slechts één dag deel uitgemaakt van de terreurgroep, naar aanleiding van onlusten bij een politiecommissariaat in de Marollen.
Het federaal parket stelde ook een lijst van 150 incidenten op die plaatsvonden tussen 2008 en 2013 en waarvoor de groep verantwoordelijk gehouden werd. Het ging onder meer om een reeks brandstichtingen tegen allerhande gebouwen en wagens maar ook om onaangekondigde betogingen, vernielingen, winkeldiefstallen en slagen aan politieagenten.
Geen terrorisme
Volgens de raadkamer was er echter geen sprake van terrorisme maar van bendevorming. Ook schrapte de raadkamer een reeks aanklachten waarvoor ze te weinig elementen in het dossier vond, onder meer de beweerde aanval tegen het politiecommissariaat in de Marollen, en uiteindelijk werden slechts twaalf van de veertien betrokkenen doorverwezen naar de correctionele rechtbank.
Daar zullen ze vanaf 29 april 2019 terechtstaan voor bendevorming maar ook voor poging tot brandstichting in een bewoond gebouw, naar aanleiding van een betoging voor het gesloten opvangcentrum voor asielzoekers in Steenokkerzeel op 21 januari 2009 en voor weerspannigheid tijdens diezelfde betoging en tijdens een betoging in Anderlecht in november 2010.
Er is ook sprake van slagen en verwondingen aan een agent in 2010, belemmering van het verkeer op waterwegen, graffiti "ingegeven door haat", beledigingen aan Europese ambtenaren, toe-eigening van de titel van advocaat, vervaardiging van verboden wapens, meer bepaald een aantal kraaienpoten en metalen staven. Ook zouden ze gedreigd hebben met een aanslag, door in oktober 2010 vuurwerk af te steken aan de gevangenis van Vorst, en een limousine beschadigd hebben, "ingegeven voor haat, misprijzen, vijandigheid omwille van de rijkdom van de slachtoffers", en de limousinechauffeur slagen hebben toegebracht.
Lees meer over: Brussel , Justitie , anarchisme , verzet , geweld
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.