Het rekruteringsbeleid bij de politie schiet tekort, blijkt uit een audit. Daardoor slaagt de politie er niet in de juiste profielen aan te trekken. De vacatures raken ook niet ingevuld. "Dit is een fundamenteel probleem", reageerde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), die de externe audit bestelde.
Rekrutering bij politie schiet tekort
Jambon maakte meermaals extra fondsen vrij voor nieuwe aanwervingen, maar niet alle plaatsen werden ingevuld. En de personen die wel aangetrokken werden, waren niet altijd de meest geschikte. Daarom bestelde Jambon een externe audit bij het kantoor KPMG om de rekruteringsdienst van de politie grondig door te lichten, zo schrijft De Tijd.
Politie verliest strijd om talenten
De resultaten daarvan zijn behoorlijk kritisch voor de rekruteringsdienst van de politie, die 97 mensen telt. Een job bij de politie is op zich wel aantrekkelijk, maar de politie vist op de arbeidsmarkt naast de talenten.
Zeker in deze tijden van economische heropleving heeft de politie het traditioneel moeilijker om sollicitaties los te weken, wat in tijden van recessie vlotter gaat. Daarom komt er een een actieplan om de pijnpunten weg te werken. Er zal ook gesleuteld worden aan een merkidentiteit- en communicatiestrategie.
Logge procedures
Wie toch solliciteert bij de politie, botst op logge aanwervingsprocedures, besluit de audit. Er is geen probleem met de kwaliteit en de duurtijd van de opleidingen in de politiescholen. Het duurt wel te lang voordat iemand überhaupt aan de opleiding kan beginnen. Omdat het allemaal zo lang duurt, haken kandidaten af.
"We voelden al aan dat het niet goed zat. Deze audit bevestigt dat er zand in de machine zit", reageert Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck bij De Tijd. "De problemen die de audit aanhaalt, zijn fundamenteel. Als politie moet je nu eenmaal de juiste mensen kunnen aantrekken."
We werken aan een actieplan om de pijnpunten uit de audit weg te werken', besluit Jambons woordvoerder. "Er lopen onderhandelingen met de vakbonden en er zijn veel ministeriële en koninklijke besluiten in de maak."
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.