Laurent Mutambayi, gemeenteraadslid in Sint-Jans-Molenbeek.

Schadeloosstelling voor Belgische slachtoffers van Zaïrisering

Glodie Mungaba
© BRUZZ
05/08/2021

De regering van de DRCongo heeft 90 dagen gegeven aan alle buitenlandse eigenaars om zich te melden voor een compensatie. In 1973 besloot de voormalige president Mobutu hun vastgoed te nationaliseren zonder een schadevergoeding. Laurent Mutambayi, jurist en N-VA-gemeenteraadslid in Molenbeek, en Michel Lion, de advocaat van de slachtoffers die zijn kantoor in Brussel heeft, reageren verheugd.

Slachtoffers van Mobutu's onteigening of 'Zaïrisering' zullen een schadevergoeding ontvangen. Deze informatie is bekendgemaakt in een brief van het ministerie van Financiën van de DRCongo. Maar eerst worden ze uitgenodigd om zichzelf voor te stellen. "De minister van Financiën informeert de externe schuldeisers van de Democratische Republiek Congo die via bepaalde tussenpersonen vorderingen tot schadeloosstelling hebben ingediend, zich te melden".

Mobutu

| Mobutu in Zaïre.

De slachtoffers zijn hoofdzakelijk Belgen, Grieken en Portugezen. "Zij hebben een periode van negentig dagen gekregen - van 26 juli tot 6 november - om zich te melden. Na deze periode kan geen enkele vordering meer worden gekregen door de Congolese regering", volgens Bertin Mawaka, kabinetschef van de minister van Financiën.

Zaïrisering

Ter herinnering: "Zairisering" is een maatregel van onteigening zonder compensatie van buitenlandse ondernemers. Dit werd in 1973 besloten door voormalige president Mobutu Seseko toen hij het land nog dictatoriaal bestuurde.

Een uitstekend initiatief

Voor de jurist Laurent Mutambayi is dit een uitstekend initiatief om een einde te maken aan dit dossier tot tevredenheid van de betrokken partijen. "Ik heb begrepen dat er in het verleden al compensatie was. Volgens de informatie waarover ik beschik, hadden alle Belgische slachtoffers hun vorderingen reeds ingediend via hun advocaten en/of vertegenwoordigers. Het komt er nu op aan het een of het ander te verifiëren en vooral ervoor te zorgen dat alle slachtoffers daadwerkelijk schadeloos worden gesteld', verklaarde hij.

Een gunstige afloop ?

De advocaat van de slachtoffers, Michel Lion is het ook eens met Laurent Mutambayi. "De heropening van dit dossier is ook een uitstekend initiatief. Het geeft hoop op een gunstige afloop voor de Belgische Zairianiseerden, waarvan de meerderheid in Vlaanderen woont", zei hij. "Tijdens deze termijn kunnen de dossiers van de slachtoffers, die al vóór november 2011 zijn ingediend, worden bevestigd", voegde hij toe. Lion wijst er ook op dat de laatste tien jaar geen enkele Belg schadeloos is gesteld, ondanks verschillende dringende verzoeken,

Bilaterale betrekkingen

Voor Meester Mutambayi zal deze procedure het vertrouwen tussen de Belgen en de Congolezen herstellen: "Het zal ook bijdragen tot de totstandkoming van nieuwe partnerschappen", concludeerde hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni