Volgens de federale politie is Brussel een populaire bestemming voor een groot deel van de Nigeriaanse vrouwen. “De smokkelaars en madammen weten dat raamprostitutie hier toegelaten is,” legt Willem Hendriks, verantwoordelijke voor de cel Nigeriaanse prostitutie bij de federale politie, uit. De laatste jaren ziet hij steeds jongere slachtoffers.
'Slachtoffers mensenhandel worden steeds jonger'
Is het een oplossing om de raamprostitutie te verbieden, om de vrouwen te beschermen? “Het is een aartsmoeilijke kwestie,” zegt Hendriks. “Iedereen kijkt met grote ogen naar Villa Tinto in Antwerpen, waar de prostitutie strikt gereglementeerd is, maar ook dat is geen heilige graal. Daar werken de Nigeriaanse vrouwen vanuit cafés. In Brussel weten we hen tenminste zitten.”
De vrouwen oppakken en terugsturen naar Nigeria is niet altijd mogelijk. “Als ze niet willen meewerken, geven we hen een bevel om het grondgebied te verlaten, maar dat maakt weinig indruk.
Als we hen meerdere keren tegenkomen, kunnen we hen repatriëren, maar daarvoor moet Nigeria hen wel erkennen als onderdaan. Ook dat is geen sinecure, omdat de mensenhandel, door het geld dat de vrouwen terugsturen naar hun families, een lucratieve zaak is voor Nigeria en de ambassade dus niet altijd meewerkt,” klinkt het.
"De Nigeriaanse ambassade werkt niet altijd mee omdat het geld dat de vrouwen terugsturen naar hun families een lucratieve zaak is voor het land"
Het probleem is sinds 2016 dringender geworden, omdat de politie de slachtoffers steeds jonger ziet worden. “Vorig jaar hebben we drie meisjes van veertien of vijftien uit de prostitutie gehaald,” zegt
Hendriks. Jonge vrouwen zijn vaak kwetsbaarder voor mensensmokkelaars.
Bovendien verdienen jonge vrouwen vaak nog vrij goed, verklaart Hendriks. “Een jonge, mooie vrouw kan haar schuld in een half jaar tot een jaar terugbetalen.” Ook de invloedrijke Brusselse ‘madam’ die deze week voor de rechter verschijnt, zou een minderjarige hebben uitgebuit.
Als de politie minderjarigen oppakt en ze erkend worden als slachtoffer van mensenhandel, komen ze onder voogdijschap van een organisatie die minderjarige vluchtelingen begeleidt, zoals Minor- Ndako. Zodra ze volwassen zijn, neemt een organisatie die werkt rond mensenhandel, zoals Pagasa, het over.
Lees ook het hoofdartikel "Hoe Nigeriaanse tienermeisjes in Brussel worden uitgebuit."
Lees meer over: Brussel , Justitie , raamprostitutie , mensensmokkelaars , Nigeriaanse meisjes
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.