Woensdag zijn aan het kanaal en aan het Marie-Josépark twee nieuwe commissariaten geopend in Molenbeek. Kortere, maar op elkaar afgestemde openingsuren moeten ervoor zorgen dat meer agenten de wijk in kunnen. “Ze gaan het niet gemakkelijk hebben. De jongens hier zien de politie niet zo graag.”
Twee nieuwe commissariaten voor meer blauw in Molenbeek
Wie woensdagochtend langs het kanaal fietste, zal de blauwe vlaggen vast opgevallen zijn. Aan de Koolmijnenkaai werd immers een gerenoveerd politiecommissariaat geopend. Waar vroeger vooral de recherche zat, zwaaien nu wijkagenten en -inspecteurs de plak.
"Op een steenworp van het grote politiegebouw aan het Gemeenteplein, ja – maar dat commissariaat was overbevolkt en wordt voortaan gereserveerd voor de interventiediensten", klinkt het bij Molenbeeks burgemeester Schepmans (MR). “Deze reorganisatie was een uitstekende gelegenheid om de nabijheidswerking van de politie te verbeteren, om zo veel beter aanwezig te zijn in de wijken”, vertelde de burgemeester bij het inhuldigen van het nieuwe gebouw.
144 camera's
Het nieuwe commissariaat Kanaal zal plaats bieden aan 42 agenten die de wijken Voorplein en Vierwinden onder hun hoede nemen. Op dezelfde locatie worden ook de 144 vaste camera’s op Molenbeeks grondgebied in de gaten gehouden. De focus ligt daarbij vooral op onburgerlijk gedrag, zoals sluikstorten en foutparkeren. Aan het kanaal zijn ook twee grote cellen aanwezig waar tientallen mensen samen in kunnen ondergebracht worden wanneer er massaal administratieve arrestaties gebeuren, zoals bij grote betogingen.
De chalet
Er werd woensdagmiddag nog een tweede lintje doorgeknipt in Molenbeek, want ook aan het Marie-Josépark werd een nieuw commissariaat ingehuldigd. Daar huisde vroeger de jeugddienst van de politie, maar die verhuist – net zoals de recherche aan het kanaal – naar het splinternieuwe administratieve gebouw aan de Landmeterslaan. Het chaletachtige gebouw tussen metrostations Weststation en Beekkant werd voorzien van een nieuw onthaal en speciale verhoorkamers. 29 agenten zullen er de traditioneel moeilijkere wijken Ninove en Marie-José bemannen.
"Ze gaan het hier niet gemakkelijk hebben"
“Met de sociale woningen van Roverbos en Machtenbos dicht bij elkaar zijn er hier veel generaties die zich vermengen, en dat verloopt niet altijd even gemakkelijk”, laat burgemeester Schepmans zich ontvallen. Aan de overkant staan alvast enkele bewoners van de sociale woonblokken vanop hun terras het vele blauw op straat gade te slaan. “Het is altijd goed dat er meer politie komt, dat zal de wijk deugd doen”, zeggen enkele bewoners die langslopen. “Maar ze gaan het niet gemakkelijk hebben”, vult een oudere vrouw uit de wijk aan. “De jongens hier zien de politie niet zo graag.”
Kortere openingsuren
Meer blauw op straat: dat betekent wel minder agenten om burgers te ontvangen in de commissariaten. Dat vertaalt zich ook in beperktere openingsuren van de commissariaten over heel Molenbeek. “Die zijn herzien op basis van de noden van de burger”, zegt politiecommissaris Carla Scarlata. “Vroeg in de ochtend en ’s avonds laat kwam er niet veel volk over de vloer. We gaan efficiënter werken en meer inspecteurs en patrouilles de straat op sturen.”
De vijf commissariaten (Mettewie, Kanaal, Liverpool, Maritiem en Marie-José) zullen daarbij hun openingsuren wel op elkaar afstemmen. “Een gesloten deur betekent trouwens niet dat we écht gesloten zijn”, verzekert Scarlata. “Er zijn altijd mensen aanwezig die burgers op afspraak kunnen ontvangen.” Daarnaast zet de politie in op meer direct – en digitaal – contact met de burger. “Elke wijkinspecteur krijgt een eigen computer en e-mailadres. Die informatie zal via brochures uitgedeeld worden in de wijken, waardoor iedereen kan zien welke wijkinspecteur voor welke straten verantwoordelijk is."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Justitie , politie , Françoise Schepmans , politiecommissariaat , kanaal , Marie-Josépark
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.