| Arsam Zohrevand, de uitbater van de Louis Delhaize.

Uitbater Louis Delhaize over onveiligheid: 'Er is niets veranderd'

JP
© BRUZZ
23/10/2019

Een maand na het gesprek met burgemeester Philippe Close (PS) is er volgens de uitbater van de Louis Delhaize nog niets veranderd aan de onveiligheid aan de Akenkaai. In tegendeel, er zijn sindsdien nog twee andere uitbaters ten prooi gevallen aan inbrekers. "Ik werk van 6 tot 22 uur, maar ik betaal mezelf al een jaar geen salaris meer uit. Met alle pech lukt het net om de kosten te dekken."

Zeven keer werd Arsam Zohrevand, uitbater van de Louis Delhaize, slachtoffer van criminelen. Zes van de zeven keer ging het om een gewapende overval. Een groot gedeelte van zijn klanten blijft weg uit angst en hij heeft ook twee goede werkkrachten verloren. "Het spijt me, maar mijn moeder wil niet dat ik nog kom werken in Louis Delhaize," schrijft één van zijn oud-medewerkers via Whatsapp.

"Het politiecommissariaat is vlakbij, maar het is altijd gesloten," betreurt Zohrevand. "Dat terwijl er elke dag wel iets gebeurt." Hij verwijst naar het 16-jarige meisje dat in de vlakbij gelegen Up-site woont en dinsdag kwam schuilen in zijn winkel nadat ze was achtervolgd door een auto zonder nummerplaat.

Veiligheidsmaatregelen

Af en toe zet Zohrevand zelf veiligheidsagenten van een privaat bewakingsbedrijf in tijdens het weekend. Maar die kosten veel geld. Dat terwijl hij zichzelf, door alle pech, al een jaar geen salaris uitkeert. Daarnaast heeft Zohrevand rolluiken geïnstalleerd voor de veiligheid, maar de angst blijft. "Ik maak drie rondjes rond de winkel om te zien of er geen inbrekers zijn. We werken in angst."

Ook Sica Vincenzo van het nabijgelegen restaurant La Crèche des Artistes heeft veiligheidsmaatregelen genomen sinds er bij hem voor de tweede keer is ingebroken. "We hebben camera’s geplaatst en een alarm geïnstalleerd. We doen de deur vanaf 21 uur ’s avonds op slot, of zetten iemand buiten op de uitkijk. Stel je een gewapende overval voor terwijl er veertig klanten zitten te eten. Die mensen komen nooit meer terug."

"Ik maak drie rondjes rond de winkel om te zien of er geen inbrekers zijn. We werken in angst"

Arsam Zohrevand, uitbater Delhaize

Niet meer naar buiten

Ook de bewoners uit de Up-sitetoren maken zich zorgen. "Ik ga 's avonds als het donker is niet naar buiten," zegt Nicole die liever niet met haar achternaam in de media wil. "Ik doe overdag boodschappen of ik doe ze niet. Het is een woestijn buiten, er is niets. Dat zou oké zijn als er geen inbraken waren. Maar het is hier totaal anders dan ik had verwacht voordat ik er kwam wonen. Het appartement is heel mooi. Maar die verhalen storen me wel. Als ik ga verhuizen is dat toch één van de redenen."

Voor Nicole zou het helpen als er langs het hele kanaal camera’s zouden hangen. Ook zou ze de hekken rond de Up-site willen sluiten en zouden meer politiepatrouilles haar een veiliger gevoel geven. Op dit moment zijn er wel twee veiligheidsagenten van een privémaatschappij rond de Up-site, maar dat is volgens haar niet genoeg.

Een eigenaar die liever volledig anoniem wil blijven vindt dat de Stad Brussel zo snel mogelijk moet reageren. "Er zijn vrouwen overvallen op weg naar het Noordstation. Er zijn carjackings geweest op de Akenkaai. Zelfs in het gebouw hebben we een paar jaar geleden overvallen gehad." Het zou volgens haar helpen als er goede verlichting werd geïnstalleerd, ook in de slecht verlichte hoekjes en de Willebroekkaai. "Het is schokkend dat we zelfs om kleine dingen, zoals verlichting, moeten vragen. Moeten we wachten tot er doden vallen voor er iemand reageert?"

"Ik ga 's avonds als het donker is niet naar buiten. Ik doe overdag boodschappen of ik doe ze niet"

Nicole, bewoonster van Up-sitetoren

Zohrevand zat een maand geleden samen met burgemeester Philippe Close (PS). Die zou hebben beloofd camera's langs het kanaal te plaatsen, en dat er vaker politiepatrouilles zouden langskomen. Van beide beloftes heeft Zohrevand voorlopig nog niets gezien. "Er is niets veranderd." De burgemeester wil niet met de media praten over de bijeenkomst, en kan dus niet bevestigen dat hij die beloftes heeft gemaakt, of wanneer ze zouden worden uitgevoerd.

Dat terwijl Zohrevand niet de enige is die te kampen heeft met overvallen. Ook het nabijgelegen restaurant The Tower Wine Bar werd de laatste anderhalve maand twee keer overvallen, en vorige week was het raak in Le quai gourmand. Bij La Crèche des Artistes is vorig jaar één keer ingebroken, en zo’n zes maanden geleden voor de tweede keer. Dat brengt het totaal op twaalf diefstallen in een jaar tijd aan de Akenkaai.

Uit cijfers van het kabinet van Philippe Close (PS) blijkt dat er zelfs nog meer inbraken plaatsvonden in de nabije omgeving van de Akenkaai. In de periode van januari tot augustus werden 58 feiten geregistreerd. Dat gaat vooral om auto-inbraken (22), diefstallen met geweld (12) en diefstallen in woningen (11).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni