Sensibilisering omtrent het coronavirus op Brussels Airport. De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2

| Archiefbeeld uit 2020: sensibilisering op de luchthaven over Covid-19

Vliegtuigreizigers met valse PCR-test riskeren 6 maanden cel

© Chris Verhaeghe
27/09/2021

Drie mensen die begin dit jaar probeerden te reizen met een vervalste PCR-test hebben zich vandaag moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank van Brussel. De drie werden betrapt op de luchthaven in Zaventem met een vals document en gingen nadien niet in op het voorstel tot minnelijke schikking. Het parket van Halle-Vilvoorde vordert nu 6 maanden cel tegen hen en een geldboete van 1.600 euro.

Wie dit jaar met het vliegtuig wil reizen moet in veel gevallen in het bezit zijn van een negatieve PCR-test om aan te tonen dat hij of zij niet besmet is met het coronavirus. De afgelopen maanden probeerden meerdere mensen met een vervalst document toch op het vliegtuig te geraken. Drie van hen moesten zich vandaag voor de rechtbank verantwoorden en riskeren nu 6 maanden cel en een fikse geldboete, die een veelvoud bedraagt van de minnelijke schikking die hen werd voorgesteld.

Een van hen wilde op 9 maart naar Kinshasa vliegen en vertoonde aan de incheckbalie een PCR-test op haar smartphone. De naam en de datum op het document waren duidelijk aangepast, waarna de vrouw werd opgepakt door de politie. Na haar arrestatie verklaarde ze dat ze halsoverkop naar Congo had moeten vertrekken voor een begrafenis en daarom de PCR-test van een kennis had aangepast.

Nultolerantie

De tweede beklaagde probeerde op 21 maart in te checken op Brussels Airport met een PCR-test die hij naar eigen zeggen dezelfde dag nog had laten afnemen bij zijn huisarts. Maar het documentnummer was niet gekend bij het laboratorium, evenals het rijksregisternummer van de beklaagde.

De derde verdachte had in januari van dit jaar een document mee dat gedateerd stond op 2020 in plaats van 2021. Bijna de hele tekst was onleesbaar, op zijn naam en de foute datum na. "Het preventiebeleid van de overheid staat of valt met de echtheid van dergelijke documenten,” aldus de openbaar aanklager tijdens zijn vordering. "Daarom hanteren we een nultolerantie voor dergelijke feiten.”

De drie beklaagden hadden elk nog een voorstel tot een minnelijke schikking gekregen, maar aangezien ze daar niet op waren ingegaan werden ze door het parket van Halle-Vilvoorde gedagvaard. Ze riskeren nu elk 6 maanden cel en een geldboete van 1.600 euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni