| Christian Van Eyken

Voormalig parlementslid riskeert 30 maanden cel voor sabotage van bewijsmateriaal in moord

© Chris Verhaeghe
27/09/2023

Het Brusselse parket eist een gevangenisstraf van 30 maanden tegen de voor moord veroordeelde ex-parlementair Christian Van Eyken en zijn echtgenote Sylvia Boigelot. Het koppel zou in aanloop van hun moordproces een harde schijf met bewijsmateriaal hebben vernietigd.

De voormalige burgemeester van Linkebeek en zijn echtgenote Sylvia Boigelot werden in april 2022 door het hof van beroep van Bergen veroordeeld voor de moord op Marc Dellea, de ex-man van Boigelot. Die werd in juli 2014 omgebracht met een kogel in het hoofd in zijn appartement in Laken.

Het koppel heeft de moord altijd ontkend, maar zowel de Brusselse correctionele rechtbank als het Brusselse hof van beroep geloofden hun versie van de feiten niet en achtten de beklaagden schuldig.

Vernietigd

In april 2022 veroordeelde het hof van beroep in Mons - na een gedeeltelijke verbreking van het Brusselse arrest door het Hof van Cassatie - Van Eyken tot 20 jaar cel. Zijn echtgenote werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar.

Eind oktober 2017, in aanloop naar het eerste proces voor de rechtbank in Brussel, raakte een harde schijf met bewijsmateriaal vernietigd op de griffie van de Dienst Overtuigingsstukken op het Brusselse justitiepaleis.

Volgens het parket saboteerden Van Eyken en zijn echtgenote de schijf met een soldeerbout. De openbaar aanklager eiste woensdag, bijna zes jaar na de feiten, een gevangenisstraf van 30 maanden tegen de twee beklaagden.

Veiligheidsscanners

Advocaat Laurent Kennes pleitte voor de vrijspraak. "Het ging om een harde schijf met beelden waarop te zien was hoe Christian Van Eyken en Sylvia Boigelot ’s nachts het appartement in Laken hadden verlaten in de periode van de moord. Ze hebben dat nooit ontkend."

"Daarenboven zat er in het dossier een proces-verbaal met een beschrijving van die beelden. Er bestonden ook kopieën. Die harde schijf vernietigen had dus geen enkele zin. Ze hadden geen enkel motief om de boel te saboteren."

Volgens Kennes raakte de harde schijf beschadigd door een technisch defect en is er van sabotage geen sprake. “Als de eenzijdige expertise klopt, dan zouden mijn cliënten de harde schijf met een kleine schroevendraaier hebben geopend, om daarna met een soldeerbout op twee zeer precieze plekken te drukken”, aldus Kennes.

"In die periode stonden er al veiligheidsscanners aan de ingang van het justitiepaleis. Hoe zouden ze dat materiaal hebben meegenomen?"

De advocaat wees de rechtbank er ook op dat Van Eyken en Boigelot bij een eventuele schuldigverklaring voor de sabotage normaal gezien nooit een straf zouden hebben gekregen. "Hadden mijn cliënten destijds voor het hof van assisen terechtgestaan, dan hadden ze hiervoor een opslorping gekregen."

Het vonnis in deze zaak valt over enkele weken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni