De Leuvense activiste Marie Samijn heeft zich dinsdag voor de correctionele rechtbank van Brussel moeten verantwoorden voor haar stunt in de ambtswoning van de Vlaamse regering. In december vorig jaar ging ze het Errerahuis binnen, waar ze filmpjes maakte en met enkele spullen aan de haal ging. Het Brusselse parket vervolgt de vrouw onder meer voor diefstal met geweld en externe hacking. “Het ging om spullen die met belastingsgeld zijn betaald, dat is toch geen diefstal?”, klonk het tijdens haar pleidooi.
Vrouw die anderhalf uur door ambtswoning Vlaamse regering dwaalde voor rechter
Op 7 december 2021 stapte Samijn mee in de betoging tegen de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. De Leuvense vond dat de regeringen van ons land de coronapandemie verkeerd aanpakten en wilde haar boodschap tijdens de betoging duidelijk maken. Toen ze enkele uren later huiswaarts keerde, passeerde ze het Errerahuis, de ambtswoning van de Vlaamse regering.
“Ik werd binnengelaten en werd opeens alleen gelaten,” verklaarde ze dinsdagnamiddag op de zitting van de correctionele rechtbank. “Ik wilde spreken met iemand die de touwtjes in handen had. Ik stuur al jarenlang e-mails naar allerhande gezondheidsinstanties, ambassades en ministers met informatie over vaccinatie, de oplossingen binnen de epigenetica en neurodynamica en het misbruik van verschillende Afrikaanse landen door Europa. Toen ik alleen was, heb ik wat video’s gemaakt en heb ik enkele spullen meegenomen.”
Powerpoint-presentatie
De vrouw doolde uiteindelijk anderhalf uur door het gebouw en maakte van die tijd onder meer gebruik om een slide toe te voegen in een powerpoint-presentatie op een laptop die ze had geopend. Ze kwam uiteindelijk bij de conciërge terecht, die haar na een lang gesprek buiten liet.
Volgens Samijn verliep alles in een gemoedelijke sfeer en deed ze ook weinig verkeerd. Het Brusselse parket ziet dat anders en vervolgt de vrouw voor valsheid in informatica, externe hacking en diefstal met geweld. Bij het verlaten van het Errerahuis zou de Leuvense een lichte duw hebben gegeven aan de conciërge, waarna ze vertrok met een kristallen voorwerp, enkele oortjes en een vlag.
10 maanden elektronisch toezicht
“De conciërge wilde de politie bellen toen ze zag dat ik een boek en bloemen had meegenomen,” verdedigde de vrouw zich voor de rechtbank. “Ik had betere dingen te doen en heb die spullen teruggegeven. Ik heb mijn oortjes achtergelaten en gewisseld met een ander paar. Dat kristal had ik niet nodig, maar ik wilde die vlag gebruiken op een andere betoging, dat leek mij wel wel tof. Dat is toch geen diefstal? Die spullen zijn betaald met belastingsgeld. En ik heb niemand gehackt. De code stond op de laptop. Ik heb inderdaad een slide bijgevoegd met cijfers over pedo-porno en mensenhandel in verschillende Europese landen. Ik wilde dat die boodschap gelezen werd."
Volgens het openbaar ministerie maakte de vrouw zich wel degelijk schuldig aan een aantal misdrijven. “Ik vorder 10 maanden elektronisch toezicht of een werkstraf van 120 uur,” aldus de openbaar aanklager. “Ik zie niet in waarom ik gestraft moet worden”, reageerde Samijn, die uiteindelijk akkoord ging om bij een eventuele veroordeling een werkstraf uit te voeren.
Het vonnis in de zaak valt op 4 oktober.
Lees meer over: Brussel , Justitie , Jan Jambon