In Brussel heeft de rechtbank tientallen mensen veroordeeld die zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting bij de aankoop van tweedehandswagens. Het gaat om enkele honderden feiten, voornamelijk gepleegd door mensen uit het milieu van de woonwagenbewoners. In totaal stonden bijna tachtig beklaagden terecht.
Zware straffen op megaproces rond autozwendel door woonwagenbewoners
De kopstukken werden veroordeeld tot celstraffen van zes en zeven jaar cel. “Deze mensen werden twee keer gestraft,” reageert de advocaat van enkele verdachten. “Hun woonwagens, waar hun gezinnen leefden, werden in beslag genomen en vandaag krijgen ze zware straffen voor feiten van autozwendel.” De rechtbank strafte de daders ook in hun portefeuille. Naast fikse geldboetes werden verbeurdverklaringen uitgesproken voor een totaalbedrag van meer dan 4,2 miljoen euro.
In 2019 voerde de federale politie huiszoekingen uit in kampen van woonwagenbewoners in en rond Brussel, de regio Charleroi en in Frankrijk. Daarbij werden onder meer 90 woonwagens, 91 auto's, juwelen, een hele resem vuurwapens en 1 miljoen euro in beslag genomen.
Er werden tientallen mensen opgepakt en het onderzoek leidde uiteindelijk tot een megaproces met 79 beklaagden. De Brusselse rechtbank week voor dit proces dan ook uit naar de nieuwe Justitia-site in het oude NAVO-hoofdkwartier, waar volgend jaar het assisenproces rond de aanslagen in Brussel en Zaventem zal moeten plaatsvinden.
Vervalst overschrijvingsbewijs
Uit het onderzoek bleek dat de bende honderden mensen had opgelicht toen die hun wagen verkochten. De zogenaamde kopers betaalden de wagen met een app op hun smartphone of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen en de auto was naar het buitenland verscheept. Op die manier maakten de daders enkele miljoenen euro buit.
Op het proces ontkende de verdediging dat het ging om één grote criminele organisatie en zei dat de feiten los van elkaar werden gepleegd door de beklaagden. De rechtbank ziet dat anders en is van mening dat de feiten werden gepleegd in het kader van een criminele organisatie met een duidelijke hiërarchie.
Een groot deel van de beklaagden werd vandaag veroordeeld tot straffen tussen drie en vijf jaar cel, vaak met een (gedeeltelijk) uitstel. Zes kopstukken kregen effectieve straffen van zes en zeven jaar cel opgelegd. Een klein aantal beklaagden kwam er van af met een vrijspraak, een werkstraf of een straf van twee jaar met uitstel of minder.
Zowat alle veroordeelden moeten ook een geldboete betalen, die voor de meesten varieert tussen 12.000 en 40.000 euro. Daarnaast verklaarde rechtbank ook meer dan 4,2 miljoen euro verbeurd. Zo zou een van de kopstukken op zijn eentje maar iets 494.000 euro hebben verdiend aan de zwendel.
Lees meer over: Brussel , Justitie , oplichting