Van skaten tot speuren, van klimmen tot graffiti spuiten: de zomer belooft verre van saai te worden, ook in eigen stad!
De beste staycationtips voor Brusselse ketten
1. Skatelessen
Het lijkt wel of iedereen tijdens de lockdown een plank gekocht heeft en die nu zo snel mogelijk wil gaan uittesten. Daarom geven Brusselse skate- en longboardfans deze zomer volop initiaties, workshops en stages voor Brusselse ketten.
“Veel ouders die voor hun kinderen een board hebben gekocht en niet goed weten wat ze moeten antwoorden op de vragen die ze krijgen, kunnen met hun kroost bij ons terecht,” zegt de jonge twintiger Kosmo Devos, die deel uitmaakt van LRBX, een tiental jaar geleden het eerste collectief van longboarders in België. Sinds vorig jaar is het ook een vzw, die Devos runt met Lancelot Petrus en Gaspard Berger, twee andere Brusselse longboarders, om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. “Jongeren weten soms ook niet goed welke plank ze nodig hebben.”
Longboarden doe je alvast met een grotere plank en dikkere wielen dan skateboarden. Dat maakt de plank stabieler en sneller. Het spectaculairst is de downhill. Zeker in de bochten kan het er spannend aan toe gaan. “Maar die zijn eerder bedoeld voor meer ervaren boarders,” legt Devos uit. “Beginnelingen zijn bijvoorbeeld welkom op onze 'cruise sessions' en kinderen vanaf zes jaar, die sowieso meer geïnteresseerd zijn in tricks, kunnen een initiatieles volgen. We laten hen daarbij op het einde trouwens altijd even proeven van het snelheidsgevoel en de bijbehorende adrenaline.”
Met succes, want ook de interesse in hun laagdrempelige maandagse ‘dancing sessions’ aan de esplanade boven het Luxemburgstation neemt toe. “Op vraag van de gemeente Sint-Gillis bieden we in het kader van Oxygène elke vrijdagnamiddag ook beginnerslessen aan op het Moricharplein, waar we planken, helmen en beschermingsmateriaal voorzien.”
Dat de overheid de jonge skaters ernstiger neemt, kan Youssef Abaoud van Byrrrh and Skate bevestigen. De jeugddienst van Anderlecht vroeg hem om deze zomer een skatepark te bouwen aan Hangar du Kanaal. “Byrrrh and Skate zal er elke zondagnamiddag gratis lessen geven aan de kinderen van de wijk.” Ook in zijn eigen park kan iedereen vanaf zes jaar in het weekend terecht voor lessen, en op maandag zijn er ‘girls only’-initiaties ‘agressive rollerskating’. “Skaten is de voorbije jaren almaar populairder geworden, bij iedereen: jong en ouder, jongens en meisjes. Onze stages waren dit keer sneller dan ooit volzet. Veel mensen blijven deze vakantie ook gewoon thuis, denk ik, zodat kinderen op zoek gaan naar stoere activiteiten in de eigen wijk.”
LRBX
lrbx.be
Byrrrh and Skate
Klein Eiland 1A, Anderlecht
@byrrrhandskate
Hangar du Kanaal
Vaartdijk 10, Anderlecht
@hangardukanaal
2. Park Poétik
Plots oog in oog staan met een roze gorilla, een eenhoorn of een boommens? Je kan het zo gek niet verbeelden of het is mogelijk op Park Poétik. De organisatie achter SuperVliegSuperMouche herdenkt haar werking radicaal: dit jaar is de actie te vinden op het volledige grondgebied van Vorst en Sint-Gillis, en worden mensen opgezocht waar ze zijn, via in-situ-ingrepen en pop-upinterventies. Tegelijk krijgen artistieke collectieven de kans om langere tijd een duurzame relatie op te bouwen met buurtbewoners. Speelstraten worden extra geanimeerd, wandelingen gelanceerd. Een ludieke trapauto wil geen partymobiel zijn, maar een uitnodiging voor urban performers, slammers, muzikanten en dj’s. Kortom, het wordt één groot experiment, waarover je vooral online op de hoogte wordt gehouden.
3. Graffitiworkshops
Deze zomer leert kunstenaar Tjerk tijdens graffitiworkshops de streetartists van morgen het verschil tussen stoepkrijtgraffiti, cellograffiti en plakfolie-art. We kunnen alvast verklappen dat de cello hier niet staat voor het strijkinstrument, maar voor het cellofaan dat je tussen twee bomen hangt om het vervolgens kunstig te bekladden. Tijdens een streetartwandeling ontdek je waar (en waarom) graffiti, tags, flops, stickers, sjablonen en stencils opduiken.
workshops (8-14 j.): 4/7, 11/7, 22/8, 29/8, 13 > 17.00, Viaductpark Elsene
streetarttour (alle leeftijden): 19/7, 14 >17.00,
Fernand Cocqplein 1, Elsene, www.gcelzenhof.be
4. Klimmen en glijden in het Laarbeekbos
Tijdens de zonnigste uren van de dag loont het steeds de moeite om de schaduw op te zoeken van de beuken in het Laarbeekbos in Jette. Deze groene oase in het noorden van de stad is wat minder bekend dan het zuidelijk gelegen Zoniënwoud, maar al jaren een geheimtip bij families met kinderen, die gek zijn op de originele speeltuigen in de speelzones. Vooral avontuurlijke types en alpinisten in spe vinden er hun gading op de klimrots, de hoge glijbaan en de loopbruggen en kabelbanen.
Laarbeeklaan 145, Jette
5. BRUZZKetten worden speurneuzen
Toen de verveling tijdens de lockdown toesloeg, kon iedereen op BRUZZKet.be terecht voor handige thuisblijftips. Nu het volop aan het zomeren is en ‘het nieuwe normaal’ zich ook buiten voorzichtig op gang trekt, wil de favoriete webstek van Brusselse ketten van 9 tot 13 jaar (en stiekem ook die van hun ouders en grootouders) hen vooral niet langer binnenhouden. Een zomer lang krijgen ze op de site elke dag een staycationtip. Dat kan een toffe activiteit zijn of een ludieke doetip. Zoals hoe je je zelf gevouwen papieren vliegtuigje het verst door de Brusselse parken laat zweven, of met welke skateboardtrick je je vriendjes paf doet staan.
Terwijl we hier op de redactie blijven speuren naar de lekkerste ijsjes en de coolste openluchtzwembaden, speeltuinen en skateparken, nodigen we stoere ketten uit om in de voetsporen te treden van speurhond Pinda, die je misschien kent van de website. Voor de zes opdrachtenparcoursen die we uitgestippeld hebben in evenveel Brusselse wijken, is pienter snuffelwerk een must. Elke onderweg correct uitgevoerde opdracht levert immers een letter op. Zijn alle letters verzameld, dan kan je de BRUZZKet-code kraken en een unieke staycation-gadget winnen.
Lees meer over: Jongeren , staycation
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.