fablab9

Fablab: net zo slim als je smartphone

Jasmijn Post
© BRUZZ
01/06/2016

Het Fablab is een laboratorium waar je dingen kunt fabriceren (= maken). “Van kasten, tot juwelen of robots,” zegt Ann Peeters, de coördinator van het lab. In een grote ruimte zijn studenten aan het werk. Met laptop, boormachine of schroevendraaier. Deze voormiddag nemen ook negen leerlingen van klas 6A en 6B van de Unescoschool een kijkje.

RIBBELTJES
Ann maakt in het medialab een tekening op de computer. Daar kan de 3D-printer mee aan de slag. “Kijk, in dit programma heb ik allerlei verschillende vormen. Een vierkant, driehoek of cirkel. Wiens naam zullen we printen?” De handen schieten omhoog. “Raees?”

De arm van de 3D-printer gaat langzaam heen en weer, tot Raees’ naam verschijnt. In een bak liggen stukjes restmateriaal. “Pak ze maar,” moedigt Ann aan. “Voelen jullie die ribbeltjes? Dat komt doordat ze laagje voor laagje zijn geprint.” De sleutelhanger is van plastic, maar er kan ook keramiek of metaal in de printer. “Wisten jullie dat je ook een heel huis kunt printen? In Nederland wordt daaraan gewerkt!”

ALS EEN VERGROOTGLAS IN DE ZON
Er staan nog meer interessante apparaten in het lab. De lasercut bijvoorbeeld. “Hebben jullie wel eens met een vergrootglas in de zon ergens een gaatje in gemaakt? Dat doet de lasercut ook.”
Safia zet in het programma een cirkeltje. Met haar naam erin. Een grote plaat hout verdwijnt in de machine. “Alles gecontroleerd?,” vraagt Ann. “Staat de waterkoeling aan? Staat de perslucht op?” Check! En start! De machine begint kleine figuurtjes te branden uit het hout. Bieb! Klaar. Asma durft haar hand wel in de machine te steken. Daar zijn de sleutelhangers!

DE JENGA-ROBOT
Ondertussen besturen de jongens twee ingenieus (= ingewikkeld) uitziende machines. Ze spelen Jenga. Bam! De robotarm duwt de toren om. “Je hebt te lang op de joystick geduwd,” zegt Ann. De jongens doen een nieuwe poging. “Voilà,” zegt Soufyan, nu gaat het goed. Tot de toren, paf! weer omvalt. Jenga spelen met een robot is moeilijker dan je denkt.

Meer weten over het project van deze klas? Ga naar www.klasindemedia.be! Een samenwerking tussen BRUZZ en Onderwijscentrum Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni