Alle gezinnen die sinds 1 januari dit jaar een nieuw kindje kregen in Sint-Joost, krijgen een premie van 120 euro. Dat kondigt de gemeente dinsdag aan in een persbericht. De oppositie valt uit de lucht. Een gelijkaardige premie bestaat amper in Brussel, en al zeker niet zo hoog.
Uit het niets: Sint-Joost geeft geboortepremie van 120 euro voor elk kind
De geboortepremie dient om jonge gezinnen "in deze moeilijke tijden financieel ondersteunen door in te zetten op de toekomst”, zo zegt burgemeester Emir Kir dinsdag. Gezinnen zullen 120 euro krijgen voor elke pasgeborene. Voor kinderen met een speciale nood of beperking kan die premie zelfs oplopen tot 200 euro.
Zo’n premie bestaat in nog een aantal andere gemeenten in ons land, maar meestal gaat het over bedragen van 25 tot maximaal 50 euro. Alternatieven in Vlaanderen zijn bijvoorbeeld een gratis geboorteboom van de gemeente. In Brussel keert de gemeente Etterbeek ook een eenmalige premie van 25 euro uit voor elk pasgeboren kind. En in Oudergem krijgt het eerste kind 123 euro, maar gaat de premie naar omlaag voor tweede en derde kinderen, tot nog 50 euro.
In de meeste andere Brusselse gemeenten bestaat zo’n financieel duwtje in de rug niet. Ook niet in de gemeenten met een zeer jonge bevolking, zoals Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Anderlecht en Brussel-Stad. “Die premie is al meer dan tien jaar afgeschaft”, zegt Molenbeeks schepen van bevolking Olivier Mahy (MR). “Bij mijn weten heeft dat nooit bestaan”, zegt zijn collega Sadik Köksal (Défi) van Schaarbeek. “Wij zijn een grote gemeente met veel huwelijken en geboortes per jaar, dus het zou een te grote impact hebben op ons budget.”
Geen debat
De gemeente Sint-Joost begint er nu toch mee en dat met een aanzienlijk hoger budget dan elders. In totaal trekt de gemeente er 50.000 euro voor uit. Het gemeentebestuur heeft de premie ingevoerd zonder voorafgaand debat in de gemeenteraad.
“Wij weten zoals gewoonlijk van niks”, zegt Tennoods oppositielid Frédéric Roekens (Ecolo-Groen). “Dit staat niet op de agenda van de gemeenteraad en is niet voorzien in de begroting 2020.”
Volgens burgemeester Kir kadert de premie in de algemene beleidsverklaring omtrent het gemeentebudget voor 2020. “Eén van onze prioriteiten is het ondersteunen van jonge gezinnen", legt Kir uit aan BRUZZ. "We weten dat de levenskost voor hen hoog is. Daarom hebben we ook het aantal plaatsen in de crèches verhoogd en de sportchèques opgetrokken."
Kir zegt dat de beslissing niet op de gemeenteraad van morgen, maar misschien wel op die van volgende maand zal worden besproken.
Sint-Joost is de jongste gemeente van het land, met ongeveer 450 geboortes per jaar. De aanvraag voor de premie moet binnen de zes maanden na de geboorte gebeuren. Ze kan nog retroactief worden ingevuld voor geboortes vanaf 1 januari.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Jongeren , Emir Kir , geboortepremie , gezinnen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.