Tijdens warme jaren vervroegt de bladgroei bij beuken en eiken in het Zoniënwoud. Zo blijkt uit een nieuw rapport van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). De vervroegde bladgroei kan het ecosysteem ernstig verstoren.
Klimaatopwarming vervroegt bladgroei Zoniënwoud
Lees ook: Zoniënwoud weldra Unesco-werelderfgoed
Twaalf jaar lang bestudeerden onderzoekers de evolutie in de tijd waarop de eiken en beuken in het Zoniënwoud en in het Meerdaalwoud in Leuven beginnen in blad te komen tot de dag waarop ze volledig in blad staan. “De lentes van de jaren 2007, 2009, 2011 en 2014 waren van de warmste ooit. In elk van die jaren hebben we gezien dat de bladontwikkeling telkens vroeger begint,” vertelt INBO-onderzoeker Koen Van Muylem aan Het Nieuwsblad.
De klimaatopwarming veroorzaakt dus een vroegere bladgroei bij beuken en eiken. Bij verdere opwarming zal het groeiseizoen van bomen ook verder vervroegen en verlengen, wat nefast is voor het ecosysteem.
Normaal gezien gaat de bladontwikkeling gepaard met de aanwezigheid van rupsen. Maar als de bladgroei is vervroegd terwijl er nog geen rupsen aanwezig voor de vogels zijn, is er sprake van een verstoord ecosysteem.
Het rapport bevestigt de vermoedens in verband met de effecten van klimaatopwarming op de natuur. Onderzoekers hebben wel nog geen duidelijk zicht op de gevolgen voor het ecosysteem op lange termijn.
Lees meer over: Brussel-Stad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.