15.000 betogers nemen deel aan klimaatmars

© Belga
20/09/2019
Updated: 20/09/2019 14.54u

De derde Global Strike for Future, een wereldwijde staking voor het klimaat, betekent ook de comeback van Youth for Climate in het straatbeeld. De klimaatbrossers kregen vrijdag steun van duizenden sympathisanten op het Simon Bolivarplein bij het Noordstation, vanwaar de klimaatmars net voor 14 uur koers zetten richting stadscentrum.

De nieuwe grote klimaatmars, de eerste sinds de verkiezingen in mei, is meteen ook het startschot van een actieweek voor het klimaat. Er worden opnieuw duizenden mensen van over het hele land verwacht in de hoofdstad om hun onvrede te uiten over het uitblijven van een echt klimaatbeleid. In de voormiddag vonden er vrijdag eerst heel wat lokale acties plaats.

Volgens een officiële telling van de politie zijn er momenteel 15.000 mensen op de been. De mars eindigt in het Jubelpark.

Nieuwe golf

Klimaatorganisaties Youth for Climate, Teachers for Climate, Workers for Climate en Rise for Climate zijn allemaal aanwezig. Het radicalere Extinction Rebellion liet ook al van zich horen aan het Noordstation. De derde wereldwijde staking voor het klimaat krijgt ook ditmaal de steun de vakbonden en organisaties als Amnesty International.

De eerste wereldwijde staking voor het klimaat op 15 maart bracht 30.000 deelnemers op de been in Brussel. Bij de tweede op 24 mei was dat afgezwakt naar 7.500 deelnemers. Dat was toen ook de 20e en laatste klimaatmars van Youth for Climate. Deze derde Global Strike for Future wordt gezien als het begin van een nieuwe golf van klimaatacties.

"Ik heb er zin in. Ik ben heel blij om hier vandaag te staan met al deze mensen die er in geloven", vertelt Anuna De Wever aan Belga. Youth for Climate zal vanaf nu opnieuw maandelijks op straat komen met een mars om de klimaatcrisis aan te kaarten. "Er is bijna nog niets gebeurd in België", zegt De Wever. "Je kan de wereld niet veranderen van de ene op de andere dag, maar de 'sense of urgency' is er nog niet bij de politici. De nieuwe marsen zijn er om te bewijzen dat er veel mensen zijn die willen dat er iets verandert. Het draagvlak is nooit groter geweest. We zijn hier nu om te zeggen: we geven niet op."

Extinction Rebellion heeft de klimaatmars tijdelijk opgehouden in de Wetstraat, met een groot spandoek met daarop "Rebel for life". Het ging om een gezamenlijk afgesproken actie, want na enkele minuten kon de massa zijn weg vervolgen.

De Grootouders voor het Klimaat zijn er vandaag opnieuw bij. "We zijn naar hier gekomen, omdat we ervan overtuigd zijn dat we met een grote groep in beweging moeten komen en die beweging moeten onderhouden. We moeten volhouden, want op politiek niveau gebeurt er niet veel. Er zijn andere belangen die veel meer doorwegen, terwijl we onze toekomst moeten veilig stellen. Dit moet prioritair zijn. We moeten vooral druk blijven uitoefenen en zo komen we er wel", zegt Pieter Lievens van Grootouders voor het Klimaat.

Ook Student For Climate ijvert voor een structurele en concrete actie van onze regering. "We zijn al zo lang bezig met die klimaatmarsen, maar de politici hebben het nog steeds niet door. Het is dringend tijd dat ze naar ons beginnen luisteren", klinkt het daar.

Wereldwijd

Vandaag wordt er niet alleen in Brussel betoogd. Er zijn in totaal meer dan 5.000 klimaatmarsen gepland over de hele wereld. Ze begonnen vanochtend al in Australië, waar zo'n 300.000 mensen op straat kwamen. Ook in Londen, Berlijn, Parijs en vele andere steden zijn er vandaag betogingen. Greta Thunberg zal straks meelopen in New York, waar het stadsbestuur haar 1,1 miljoen scholieren toestemming heeft gegeven om te spijbelen voor het klimaat.

Het parcours van de derde editie van Global Strike for Future in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , Samenleving , Youth For Climate , Strike for Future , klimaatbetogers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni