Ruim 200 aanhangers van de radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) zijn vandaag samengekomen in Handelsstraat en de Tweekerkenstraat die uitgeven op de Wetstraat. De actie vond plaats in het kader van de klimaattop in Glasgow. De politie was talrijk aanwezig en heeft de betoging ondertussen ontbonden. Zowat alle activisten zijn daarbij opgepakt, 238 in totaal.
238 actievoerders van Extinction Rebellion opgepakt na acties in Wetstraat
Op de klimaattop in Glasgow (COP26) wordt nog tot en met 12 november gezocht naar manieren om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Zo'n 200 landen willen op die manier de verdere opwarming van de aarde tegengaan. De radicale klimaatorganisatie Extinction Rebellion (XR) hoopt dat de regeringsleiders met een krachtig signaal naar buiten komen.
Om de druk nog wat verder op te voeren hield XR daarom vandaag een actie in de Handelsstraat en de Tweekerkenstraat. Die geven allebei uit op de Wetstraat. Op die kruispunten blokkeerden de betogers de openbare weg om er 'een open volksvergadering' te houden. Daarmee wilde de groepering aantonen dat dit 'een essentieel instrument is om de ecologische crisis aan te pakken'.
'Overstromingen deze zomer waren slechts voorproefje'
Voor XR is het vijf voor twaalf. Zonder daadkrachtig klimaatplan zullen de natuurrampen volgens de organisatie niet uitblijven. "De wateroverlast van afgelopen zomer is slechts een voorproefje van wat ons te wachten staat in de toekomst."
"De toename van extreme weersomstandigheden, droogte en vervuiling waarvan we nu getuige zijn, zal leiden tot steeds meer tekorten, die op hun beurt conflicten en massamigratie zullen veroorzaken," aldus woordvoerder Xavier.
'Huidig economisch systeem ligt aan de basis van het probleem'
Als oorzaak voor de huidige klimaatcrisis kijkt XR in de richting van het huidige 'op groei gebaseerde economisch systeem'. "Dat zet politici ertoe aan acties te ondernemen die het onrecht en de ongelijkheid vergroten, waardoor de leefbaarheid van de planeet verslechtert en de wereldvrede in het gevaar komt."
"Het imperatief van economische groei dat ons ontwikkelingsmodel beheerst, eist dat wij steeds meer hulpbronnen gebruiken. Ons buitensporig consumptiepatroon is niet verenigbaar met het spaarzame beheer dat nu nodig is."
"De regeringen hebben de plicht strenge maatregelen op te leggen aan bedrijven om onmiddellijk een einde te maken aan elke activiteit die de levende wereld vernietigt. Maar de invloed van de particuliere sector op de politiek is zo groot dat zij volharden in het nemen van maatregelen die lijnrecht ingaan tegen wat de situatie vereist," aldus Xavier van XR nog.
Lees meer over: Brussel-Stad , Milieu , extinction rebellion , klimaattop Glasgow , Wetstraat , neutrale zone