Brusol gaat geen gratis energie meer aanbieden na de installatie van zonnepanelen. Het bedrijf haalt de recente verlaging van de groenestroomcertificaten aan als reden, een voordeel die eigenaars van zonnepanelen krijgen voor de opgewekte groene stroom. De wijziging geldt enkel voor nieuwe klanten, voor bestaande klanten verandert er niets.
Brusol stopt met gratis energie voor nieuwe eigenaars zonnepanelen
Sinds 2018 kan je in Brussel gratis zonnepanelen laten installeren op je eigen dak. Gespecialiseerde bedrijven draaien daarbij op als 'derdebetaler': ze blijven eigenaar van de zonnepanelen en zorgen tien jaar lang voor het onderhoud in ruil voor de zogenaamde groenestroomcertificaten.
Per hoeveelheid opgewekte zonne-energie krijgen eigenaars van zonnepanelen namelijk een groenestroomcertificaat, dat je daarna kan verkopen aan energieleveranciers zoals Luminus of Engie Electrabel. Op die manier was het een win-winsituatie voor zowel de derdebetalers zoals Brusol, als de Brusselaar, die zijn energie op deze manier helemaal gratis kreeg.
Dat systeem staat nu onder druk.
De Brusselse regulator voor de elektriciteitsmarkt Brugel besliste in oktober namelijk om de groenestroomcertificaten met 19 tot 30 procent te verlagen in waarde. Die nieuwe regeling gaat nu van kracht op 1 januari. Het is voor Brusol de ultieme druppel die de emmer doet overlopen, nadat de regulator die certificaten in 2021 ook al met 20 tot 46 procent had verlaagd.
'Met verlies werken'
CEO Maarten Michielssens betreurt de beslissing van Brugel. “Die gebeurde zonder overleg. We konden ons er dus ook niet op voorbereiden, we zijn in snelheid gepakt,” klinkt het. “Terwijl de kostprijs van een installatie naar boven gaat door de hogere kosten van het materiaal, indexeringen en inflatie, daalt het aantal certificaten. Zodanig, dat we die investering niet meer kunnen terugverdienen.”
Om die reden gaat het bedrijf als derdebetaler geen contracten meer aanbieden die gratis energie verzekert na het installeren van zonnepanelen. De installatie blijft wel gratis, verduidelijkt Michielssens. Voor bestaande klanten en mensen die al een contract hebben ondertekend verandert er niets. Al is dat ten koste van het bedrijf zelf. “We gaan de komende maanden met verlies werken,” voorspelt Michielssens.
Lees meer over: Brussel , Milieu , Brusol , Brugel , Alain Maron , commissie Leefmilieu , zonnepanelen