Afgelopen winter kreeg de honingbij in Brussel zware klappen. Imkers zagen maar liefst de helft van hun bijen verdwijnen. ‘Een ramp voor het milieu,’ zegt imkersvereniging Bruxelles m’abeilles.

Tijdens de winter sterven er altijd wel wat honingbijen, maar dit jaar verdween maar liefst 49,5 procent van de bijen in het Brussels Gewest. Dat blijkt uit een bevraging van imkersvereniging Bruxelles m’abeilles.

De symptomen gaan in de richting van de gevreesde colony collapse disorder, waarbij hele kolonies plotseling in rook opgaan. In 2017 telde Bruxelles m'abeilles zo'n 522 bijenkorven, maar zullen er dit jaar dus een pak minder zijn.

De impact op het milieu van deze bijensterfte kan dramatisch worden.

Yves Van Parys, imker en lid Bruxelles m'abeilles

“De oorzaak? Als we dat eens wisten, dan konden we een oplossing zoeken,” zegt imker Yves Van Parys. “Een grote bedreiging zijn de varroamijten, en pesticiden. Maar die zijn er andere jaren ook. We weten niet wat er afgelopen winter is misgegaan.”

Een ramp, noemt Van Parys de situatie. “Bijen zijn zo hard nodig om gewassen te bevruchten. De impact op het milieu van deze sterfte kan dramatisch worden. Onze voedselvoorziening komt in het gedrang. Dit gaat echt niet om wat minder honing hebben.”

Te veel honingbijen?

De aanwezigheid van de honingbijen is echter niet onbesproken. Natuurverenigingen vrezen dat het ‘modeverschijnsel van de honingbij’ – plots wil iedereen een korf op zijn dak – de 100 andere, wilde bijensoorten bedreigt.

Van Parys spreekt dat tegen. “Honingbijen willen vooral in grote open ruimtes zoals parken stuifmeel verzamelen, wilde bijen niet. En in het Brussels Gewest telden we in 2017 gemiddeld 3,2 bijenkorven per vierkante kilometer. Dat is nog steeds minder dat de aanbevolen 3,5 in zones met weinig bestuifbare gewassen.”

“We vrezen echter dat ook het Gewest de honingbij wil beperken, wat ons zeer zou verontrusten. Volgende week gaan we daarover samenzitten met Brussel Leefmilieu,” zegt Van Parys.

In ieder geval kunnen de Brusselaars de honing- én wilde bijen een handje helpen na deze harde winter. “Dat kan door meer honingbloemen te zaaien en minder chemische producten te gebruiken. En wilde bijen leggen hun eitjes onder de grond, pas dus op dat je die habitat niet vernielt.”

2018 Brusselse honingbij bedreigd

| Imkers in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni