De ontwerper Justin Lalieux heeft zes maanden nagedacht over een duurzaam mondmasker op basis van gerecycleerd plastic. Nu is het klaar. Het masker wordt lokaal geproduceerd in Brussel, mede door een maatwerkbedrijf.
Brusselse ontwerper maakt mondmaskers uit gerecycleerd plastic
Lees ook: Code oranje voor luchtweginfecties: overheid raadt mondmaskers aan voor kwetsbare personen
Lalieux was vroeger docent industrieel ontwerp aan La Cambre en is nog altijd coach bij MAD Brussels. In juni dit jaar richtte hij zijn eigen merk Blabel op. Daarmee wil hij producten die doorgaans snel worden weggegooid, zelf ontwerpen op een duurzame en lokale manier. Zoals chirurgische mondmaskers, want die worden niet enkel uit papier, maar ook uit plastic gemaakt.
"Er kwamen tijdens de eerste lockdown maskers op de markt die zich als duurzaam profileerden omdat ze hergebruikt konden worden, maar ze werden bijvoorbeeld wel gemaakt met nieuw plastic", zegt Lalieux in een persbericht. "Wij wilden een stap verder gaan. Het plastic komt van lokale shopping centra en is gemakkelijk recycleerbaar omdat we slechts één soort plastic gebruiken."
Shoppingcentra
Het plastic dat in de mondmaskers van Blabel verwerkt is, komt van de shoppingcentra Woluwe Shopping en City 2. Dat afval gaat naar Bel Albatros, de laatste plasticgieterij in Brussel, en zij gieten het in een mal tot een mondmasker. De afwerking, zoals het snijwerk en inpakken, gebeurt door de werknemers van L’Ouvroir, een Brussels maatwerkbedrijf.
Een masker van Blabel kost 20 euro en wordt geleverd met vijf aparte filters. Die kunnen elk tot 125 keer gewassen en hergebruikt worden. Opgeteld kan je het dus 625 keer hergebruiken en dat is, volgens de producenten, "tien keer goedkoper per gebruik in vergelijking met andere wegwerpmaskers". Daar tegenover belooft Lalieux dat de maskers een filtratie behalen van 88 procent. "Meer dan de meeste chirurgische mondmaskers", klinkt het.
Lees meer over: Brussel , Milieu , mondmaskers , duurzame materialen , Blabel , Justin Lalieux
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.