Brusselse watersituatie blijft onder controle, maar ‘alle ogen gericht op de Maas’

JB
© BRUZZ
29/08/2022

Voorlopig is er nog geen sprake van beperkingen op waterverbruik in het Brussels gewest. Volgens hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) zal Brussel niet snel in de problemen komen, al kan de Maas ook voor het hoofdstedelijk gewest een zorgenkind worden.

“De situatie blijft zorgwekkend zolang de droogte aanhoudt, maar voorlopig is de waterlevering onder controle”, klinkt het bij Saar Vanderplaetsen, woordvoerster bij watermaatschappij Vivaqua.

Beperkingen op het waterverbruik zijn dus nog niet aan de orde, zo valt ook te horen op het kabinet van Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). “Onze watervoorziening hangt niet alleen van de Maas af”, aldus woordvoerder Simon Vandamme.

Grondwater

Wel is diezelfde Maas goed voor dertig à veertig procent van het Brussels drinkwater, zegt Vanderplaeetsen. “Alle ogen zijn gericht op de Maas, al is het zo dat we voor Brussel flexibel kunnen omspringen met andere winningsites. Dankzij de natte winter kunnen we een grotere voorraad grondwater halen uit die sites.”

Brussel mag momenteel 120.000 kubieke meter uit de Maas halen, maar zit nog met een marge van zo’n 30.000 kubieke meter. Een drietal weken geleden was dat nog 40.000 kubieke meter.

“Dat heeft te maken met de toename van de waterconsumptie op dit moment. We zitten aan het einde van de zomer: mensen keren terug uit vakantie en de economische activiteit stijgt opnieuw.”

"Ik denk dat Brussel nog vrij lang oppervlaktewater kan blijven onttrekken."

Patrick Willems, Hydroloog

‘Brussel niet snel in de problemen’

Ook Vlaanderen haalt tot veertig procent van zijn drinkwater uit de Maas, maar heeft wel te maken met het Maasafvoerverdrag. Dat bepaalt dat er bij een debiet lager dan 30 kubieke meter per seconde nog maar een derde overblijft voor Vlaanderen. De rest van het water stroomt enerzijds naar Nederland en blijft anderzijds in de rivier om het waterleven te garanderen, telkens opnieuw met een derde. Momenteel ligt het debiet van de Maas op 38 m3/s.

“Brussel valt logischerwijs niet onder dat verdrag, aangezien het gaat om een Vlaams-Nederlands verdrag”, vertelt hydroloog Patrick Willems (KU Leuven). “Ik denk dus dat Brussel nog vrij lang oppervlaktewater kan blijven onttrekken.”

Als het debiet van de Maas toch onder de 30 m3/s komt te liggen en we in een crisissituatie zitten, zal er volgens Willems inderdaad wellicht tijdelijk meer water uit grondwatersites gehaald worden.

“Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling, want dan ben je reserves aan het uitputten. Als we straks met een winter zitten die niet nat genoeg is, kom je dan volgende zomer in de problemen.”

Een crisisdebiet van minder dan 30 m3/s komt er volgens modellen van Willems over een tweetal weken, op voorwaarde dat het kurkdroog blijft in de omgeving van het Maasbekken.

Toch schat Willems in dat Brussel niet snel in de problemen zal komen, omdat er volgens hem voor Brussel - in tegenstelling tot Vlaanderen - geen restricties bestaan op het onttrekken van water uit de Maas.

Maatregelen

Mocht het toch zover komen, zouden beperkingen op het waterverbruik volgens Willems in de eerste plaats vooral niet-essentieel waterverbruik viseren.

“Denk aan toepassingen waar je geen leidingwater voor nodig hebt zoals het gazon of sportterreinen besproeien, je auto wassen, de oprit of terrassen afspuiten, of onderhoudswerkzaamheden bij bedrijven. Voor Brussel denk ik meer specifiek ook aan maatregelen voor de scheepvaart, zoals meerdere schepen tegelijk door de sluizen laten gaan of de pleziervaart volledig stilleggen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni