HELP4Trees, een coalitie van verschillende burgercollectieven en -verenigingen, heeft donderdag aan de Brusselse regering en het Brussels parlement gevraagd om het bomenerfgoed in de hoofdstad beter te beschermen.
Burgercollectief hekelt kap 62.000 Brusselse bomen in dertien jaar
Volgens de gegevens van openpermits.brussels, een gewestelijke website die inzicht geeft in stedenbouwkundige en milieuvergunningen, werden in het voorbije decennium ruim 62.000 hoogstambomen gekapt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Zoniënwoud niet meegerekend. Daarvan zijn meer dan 25.000 bomen de afgelopen vijf jaar gekapt, aldus het collectief HELP4Trees.
In dezelfde periode werden slechts 3.254 bomen geplant in het gehele gewest. Meer concreet zijn in de periode 2010-2022 heel wat bomen verdwenen in Brussel. De gemeente Ukkel spant de kroon in de bomenkap, waar ruim 14.635 bomen sneuvelden sinds 2010. De gemeente wordt op de voet gevolgd door Brussel-Stad (inclusief Laken), waar ruim 12.400 bomen verdwenen.
Daaropvolgend zijn Watermaal-Bosvoorde en Sint-Pieters-Woluwe de meest ijverige bomenkappers, met respectievelijk 5.466 en 5.141 gekapte bomen in de afgelopen dertien jaar. Het collectief vreest ook de toekomstige kap van 208 bomen in Brussel-Stad, 107 in Elsene en 109 in Watermaal-Bosvoorde.
Eengemaakt bomenbeleid
"Binnenkort dreigen meer dan 2.700 bomen te verdwijnen," stellen de organisaties in een persbericht. Volgens HELP4Trees werden sinds 2019 immers meer dan drieduizend kapvergunningen afgeleverd aan bevoegde instanties. Ruim een vierde daarvan zou afgeleverd zijn door het Gewest. De administratieve verrommeling ligt aan de basis van het probleem, aldus het collectief. De verschillende bevoegde overheidsinstanties en gemeenten bundelen de gegevens niet, waardoor overzicht scheppen in het bomenbestand geen gemakkelijke opdracht is.
Het Gewest moet volgens het collectief dringend werk maken van een eengemaakt gewestelijk bomenbeleid en de oprichting van een volwaardige gewestelijke dienst, die als enige een centrale verantwoordelijkheid heeft over het Brusselse bomenbestand. Daarnaast moeten instrumenten ingevoerd worden die makkelijk toegankelijk zijn voor burgers om veranderingen in het bomenbestand op de voet te volgen, zoals een bomenregister.
Het kabinet van Brussels minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) wenst voorlopig niet te reageren op de vraag van het collectief.
Lees meer over: Milieu