Vijfenveertig burgers en vijftien parlementsleden zullen zich nog voor de zomer buigen over de plaats van de biodiversiteit in de stad. Dat heeft het Brussels Parlement vrijdag aangekondigd. Het is de derde deliberatieve commissie van dit parlement.
Burgerparlement buigt zich over biodiversiteit
De deliberatieve commissie komt er na een petitie van de actiegroep Sauvons la Friche Josaphat. Die verzamelde meer dan duizend handtekeningen met de vraag om de biodiversiteit in de stad te vrijwaren, met als concreet voorbeeld de verwilderde Josaphatsite in Schaarbeek.
Het Brussels parlement heeft beslist om daar op in te gaan. Dat heeft parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) vrijdag aangekondigd.
Vijfenveertig uitgelote burgers zullen samen met vijftien parlementsleden nog voor de zomer gedurende enkele dagen samenkomen om over de kwestie te debatteren. Uit die discussies zullen aanbevelingen vloeien, waaraan het parlement de Brusselse regering geregeld kan herinneren.
De biodiversiteit in de stad is een heikel thema geworden, met de coronapandemie, maar ook met de toenemende aandacht van wetenschappers voor het snelle verlies aan soortenrijkdom in de wereld en met de strijd tegen de klimaatopwarming.
De Brusselse regering wil meer dan duizend woningen bouwen op de Josaphatsite in Schaarbeek. Daarvoor is een RPA gemaakt dat nu verder bestudeerd wordt. Actievoerders vragen om dat RPA in de koelkast te stoppen en eerst een grondig debat te houden over de plaats van de natuur in de stad.
Ook in Vorst (Moeras van Wiels), Watermaal-Bosvoorde (Kwartelveld), Anderlecht (Mijlemeers) of Oudergem (Tenreuken) lopen de discussies hoog op over het al dan niet bouwen in waardevol natuurgebied.
Er waren eerder al gemengde deliberatieve commissies over 5G en over daklozen.
Lees meer over: Milieu
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.