De Woluwe is een van de mooiste riviertjes van Brussel, vindt David Kuborn van de vzw Coördinatie Zenne. Maar op het domein van Hertoginnedal stroomt het zijriviertje van de Zenne verder achter de hekken van het domein. Daar wil Kuborn verandering in brengen, zodat iedereen daar van de rivier kan genieten, en de voetpaden er verbreed kunnen worden.
Coördinatie Zenne: 'Verplaats hek Hertoginnedal zodat de Woluwe toegankelijk wordt'
In Watermaal-Bosvoorde ontspringt de Woluwe in het Zoniënwoud, alvorens door Oudergem, Sint-Pieters- en Sint-Lambrechts-Woluwe te stromen. Die laatste twee gemeenten hebben hun naam deels te danken aan het riviertje dat vervolgens in Machelen in de Zenne vloeit. “De Woluwe verbindt verschillende gemeenten,” zegt David Kuborn van Coördinatie Zenne.
Langs het grootste deel van de waterloop is het mogelijk om het riviertje al wandelend te volgen. “Dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren om de Woluwe weer open te leggen en toegankelijk te maken,” zegt Kuborn. Maar wie de Woluwe door Oudergem wil volgen, zal tijdens zijn tocht op een hek stuiten.
“De Woluwe is een groene en blauwe corridor die in Oudergem onderbroken wordt,” vertelt Kuborn. De rivier stroomt immers door het domein van kasteel Hertoginnedal, bekend van heel wat belangrijke politieke onderhandelingen. Met een open brief gericht aan de Koninklijke Schenking, de eigenaar van het domein, en aan premier Charles Michel, de beheerder, vraagt Kuborn dat de Woluwe ook daar publiek toegankelijk wordt gemaakt. “De toegankelijkheid van de Woluwe op het domein van Hertoginnedal zou passen in een waterweg die van bron tot monding bereikbaar is, over de gewestgrenzen heen.”
De ingreep die daarvoor nodig is, is volgens hem vrij eenvoudig. “Tussen de Vorstlaan en de Woluwe bevindt zich de omheining die het domein van Hertoginnedal afschermt. Het is simpel. Verplaats dat hek vijftien meter verder, aan de andere kant van de rivier en leg een pad aan.”
Zwakke weggebruiker
Voor zo’n herinrichting haalt de vertegenwoordiger van Coördinatie Zenne ook redenen aan die op zich niet met de rivier te maken hebben, maar met bijvoorbeeld de veiligheid van zwakke weggebruikers. “Het voetpad langs het domein van Hertoginnedal is te smal en vaak moeilijk begaanbaar. Door een wandelpad aan te leggen langs de Woluwe zou er niet alleen een weg bijkomen voor de zwakke weggebruikers, maar zou het centrum van Oudergem ook opnieuw verbonden worden met de Mellaertsvijvers, die heel wat mensen aantrekken.”
Bijgestaan door de Cercle d’Histoire d’Auderghem, haalt Kuborn ook een historisch argument aan. “Vroeger liep er al een pad langs de Woluwe. De Woluwe en de Chemin de Woluwe werden geprivatiseerd in het begin van de twintigste eeuw, toen Charles Dietrich het domein in handen kreeg ‘voor een paar briefjes van duizend frank’.”
Dietrich restaureerde het kasteel en nam het park onder handen, voor hij het domein in 1930 aan de Koninklijke Schenking gaf, waarna hij de titel van baron mocht dragen. “De heraanleg van een weg langs de Woluwe en de rivier opnieuw toegankelijk maken, zijn een kans om dat historische onrecht recht te zetten en rekening te houden met de huidige context van verdere verstedelijking.”
In zijn brief richt Kuborn zich rechtstreeks tot de Koninklijke Schenking. “Door een smalle strook langs het domein van Hertoginnedal open te stellen voor het publiek zou u heel wat buurtbewoners, kinderen, natuur- en waterliefhebbers blij maken. U zou bijdragen tot een verbetering van de leefomgeving en van de stedelijke ruimte. Ten slotte zou u mee helpen om de rol van de Woluwe als groene verbinding tussen de gewesten te versterken.”
Lees meer over: Milieu , Hertoginnedal , Woluwe
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.