Dierenasiel Veeweyde schreeuwt om hulp: 'Door plaatsgebrek belanden katten op straat'

Joram Deconinck
08/06/2023

Met slechts vijfentwintig plaatsjes heeft dierenasiel Veeweyde in Anderlecht weinig ruimte om katten op te vangen. Zeker nu het 'kattenseizoen' is begonnen, maakt het asiel zich zorgen: door het mooie weer trekken katten eropuit. Vaak vinden ze de weg niet meer terug en belanden ze vervolgens op straat.

Het asiel merkt dat er momenteel extra veel katten worden binnengebracht. “Helaas moeten we ze weigeren”, constateert Ludivin Nolf, woordvoerdster van dierenasiel Veeweyde. Ook andere Brusselse dierenasielen kampen volgens Nolf met dezelfde problemen. “Wanneer we katten moeten weigeren, verwijzen we hen door naar de andere opvangplaatsen. Maar door het plaatsgebrek belanden veel katten uiteindelijk op straat.”

Niet alleen het kattenseizoen spelen de asielen daarbij parten: Veeweyde kampte al met plaatsgebrek door een isolatieregel van Leefmilieu Brussel voor gevonden katten. Het verplicht het dierenasiel sinds 2019 pasbinnengekomen katten in isolatie te plaatsen, maar het asiel telt slechts zeven isolatiehokken. Die hokken moeten ook nog eens bijna twee meter hoog zijn. Het dwingt Veeweyde tot uitbreiding, vindt Nolf. Het geld daarvoor ontbreekt. Om het asiel aan te passen aan de normen en om meer plekjes te creëren, zou het asiel 8 miljoen euro nodig hebben. Daarvan is slechts 12.000 euro gesubsidieerd: “We krijgen wel regionale en gemeentelijke steun, maar dat dekt niet eens vijf procent van onze kosten.”

Wat volgens Nolf nog problemen veroorzaakt, is het feit dat niet alle katten gesteriliseerd en geregistreerd zijn. Sinds januari 2023 is registratie weliswaar verplicht en sterilisatie was al sinds 2018 verplicht. De katten die op straat belanden beginnen te paren, waardoor het aantal katten dat bij ze wordt binnengebracht nog verder oploopt. “Bovendien liggen de administratie- en sterilisatiekosten te hoog. Er zijn ook veel poezenbaasjes die niet op de hoogte zijn of de regelgeving negeren omdat ze te arm zijn”, legt Ludivin Nolf uit.

Flauwe excuses

Nolf benadrukt nog dat mensen ook goed moeten nadenken vooraleer ze katten in huis nemen. “We merken dat baasjes de katten snel beu zijn. Vervolgens komen ze aankloppen bij ons met flauwe excuses. Plots zijn de baasjes allergisch, gaan ze verhuizen of komt er een nieuw gezinslid bij waardoor er geen plaats meer is voor de kat.”

Met het renovatieproject dat Veeweyde beoogt, hoopt het asiel de plaatsen meer dan te verdubbelen. Toch rekenen ze nog op de hulp van barmhartige dierenliefhebbers. “Om onze renovatie te laten slagen, rekenen we op ons crowdfundingproject. We hebben tegen het einde van de maand 4.000 euro nodig om onze crowdfunding te laten slagen. Als het niet slaagt, dan kunnen we het geld dat we nu al verzamelden via die crowdfunding niet innen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni